Boeren bij Zeijen houden met sensoren voeten droog

Provincie Drenthe en waterschap Noorderzijlvest steken samen een kwart miljoen euro subsidie in het project Duurzaam Agrarisch Waterbeheer van Boermarke Zeijen en LTO Noord.

Boeren+bij+Zeijen+houden+met+sensoren+voeten+droog
© Joost de la Court

Met sensortechniek worden tot op detailniveau gegevens verzameld over waterkwaliteit en waterkwantiteit, en over de weergesteldheid en de bodemkwaliteit in het stroomgebied van de Grote Masloot tussen Zeijen en Vries. In het gebied zijn het afgelopen anderhalf jaar alvast de eerste twaalf sensoren geplaatst.

De verkregen data wordt door onderzoeksinstituten Deltares en NMI verwerkt in bestaande modellen. Zo ontstaat meer inzicht in de stroming van nutriënten en water in het regionale watersysteem. Het project valt onder het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en is een samenwerking van LTO Noord, Boermarke Zeijen en het waterschap.

Wateroverlast

Aanleiding is de wateroverlast die boeren in het stroomdal ervoeren na aanpassingen aan het peilbeheer verderop in de Grote Masloot een tiental jaren geleden, vertelt voorzitter Gerko Brink van de Boermarke. 'We konden sindsdien in het voorjaar pas veel later het land op dan voorheen.'

Na enig aandringen van de Boermarke werd het peil in de Grote Masloot daarop al eens 10 centimeter verlaagd, wat de boeren meer lucht gaf. Die peilaanpassing smaakte echter naar meer. De meetgegevens uit de sensoren kunnen volgens Brink helpen het waterbeheer verdergaand te verbeteren. Met behulp van sensortechniek is namelijk veel gedetailleerder beheer mogelijk. De sensoren houden daarbij rekening met de waterbehoefte per gewas.

Stuwen

In een later stadium zou dat in Brinks' ogen ook automatisch kunnen door de sensoren te koppelen aan stuwen in het stroomdal van de Grote Masloot. 'We gaan er vanuit dat dit er nog van komt.' Het systeem gaat dan niet alleen wateroverlast tegen, maar kan ook worden ingezet bij aanhoudende droogte.

Gedeputeerde Cees Bijl steunt de opzet van het project in Zeijen: 'Op basis van deze data kunnen in het onderzoeksgebied gerichter maatregelen worden genomen om de waterkwaliteit en -kwantiteit te verbeteren. De resultaten zijn bovendien bruikbaar als blauwdruk voor de werkwijze in andere delen van Drenthe.'

Inzicht

Dagelijks bestuurder Carla Alma van Noorderzijlvest sluit zich daarbij aan: 'De resultaten van het project leiden tot een beter inzicht in het functioneren van het watersysteem. Dat helpt om de belasting van het watersysteem in het gebied te verminderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer