Dijkversterking Waalbandijk treft landbouw in Betuwe

LTO Noord Neder-Betuwe waarschuwt dat bij de versterking van de Waalbandijk tussen Wolferen en Tiel de landbouw niet het kind van de rekening moet worden.

Dijkversterking+Waalbandijk+treft+landbouw+in+Betuwe
© VidiPhoto

Verlies aan landbouwgrond moet elders worden gecompenseerd, zegt de organisatie in reactie op de renovatieplannen. Rijkswaterstaat wil in het kader van de hoogwaterbescherming het ruim 20 kilometer lange traject verstevigen. Het werk moet in 2021 aanvangen.

Als de dijkversterking binnendijks plaats vindt, raken de agrarische bedrijven daar grond kwijt. Voor grondgebonden veehouders kan dat betekenen dat zij dan vee moeten inleveren. Maar ook fruittelers worden getroffen.

Compensatienatuur

Buitendijkse dijkversterking heeft tevens gevolgen voor de agrarische sector. Daar ligt weliswaar alleen natuurterrein, maar verlies van die gronden moet elders in het gebied worden gecompenseerd. Ook daar draait de landbouw dan voor op. Die nieuwe compensatienatuur leidt daarnaast waarschijnlijk ook weer tot meer ganzenoverlast, verwacht LTO Noord.

Waar landbouwgrond wordt opgeofferd aan de verbetering van de veiligheid, heeft compensatie in grond de voorkeur boven een financiële schadeloosstelling, stelt LTO Noord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer