Afrikaanse varkenspest niet erg besmettelijk

Afrikaanse varkenspest is lang niet zo besmettelijk als klassieke varkenspest. Maar het DNA-virus, dat vooral herkenbaar is aan onderhuidse bloedingen en bloederige diarree, is wel veel dodelijker, meldt dierenarts Johan Kamp van DAP De Oosthof.

Afrikaanse+varkenspest+niet+erg+besmettelijk
© Provincie Noord-Brabant

Eenmaal in de stal gaan vrijwel alle dieren die besmet raken dood. Maar in tegenstelling tot klassieke varkenspest raken lang niet alle dieren besmet, zegt Kamp. Tijdens een bijeenkomst voor partners uit het varkenshouderij-bedrijfsleven, dinsdagavond in Markelo, hield hij een lezing over de Afrikaanse varkenspest.

• Lees ook: 'Nederland alert op Afrikaanse varkenspest'

Kamp is van mening dat biologische varkenshouderijen en scharrelvarkenshouderijen moet worden verplicht om een dubbele omheining om het bedrijf te plaatsen, aangezien deze houderijvorm het grootste risico op overdracht van het virus van wilde varkens naar tamme varkens is.

‘Prima dat deze vorm van varkenshouderij bestaat, maar deze maatregelen zijn noodzakelijk.’ Drukjacht in besmet gebied door varkens op te jagen en af te schieten kan volgens de dierenarts, die ook jager is, juist verspreiding veroorzaken. De meeste varkens ontsnappen namelijk als er op ze wordt gejaagd. ‘Maar buiten de toegestane afgerasterde leefgebieden in Nederland moet de nulstand worden gehandhaafd’, benadrukt Kamp.

Parkeerplaatsen langs snelwegen

Afrikaanse varkenspest blijkt in Oost-Europa vrijwel altijd juist langs snelwegen onder wilde zwijnen te worden aangetroffen. Afrikaanse varkenspest verspreidt zich in de natuur niet veel sneller dan een paar kilometer per maand.

Maar door vrachtwagenchauffeurs en ander verkeer dat kriskras vanuit de besmette gebieden door Europa reist, kan het virus zich met een snelheid van 120 kilometer per uur naar West Europa verplaatsen, analyseert Kamp.

Vooral vlees uit besmette gebieden in het uiterste Oosten van Europa, dat hier wordt opgegeten op parkeerplaatsen zonder dat de resten fatsoenlijk worden opgeruimd is een groot risico. Het heeft er alle schijn van dat het virus op deze manier naar de Belgische Ardennen is verplaatst, aangezien ook daar alleen dode zwijnen zijn gevonden vlakbij een parkeerplaats aan de snelweg.

Reiniging en ontsmetting

Het is uitgesloten dat het virus zich via de wind verspreidt, in tegenstelling tot klassieke varkenspest. Vandaar dat het risico op besmetting van tamme varkens op commerciële bedrijven veel minder groot is dan bij een uitbraak van klassieke varkenspest onder wilde zwijnen.

Wel kan het virus meekomen met vrachtwagens die in besmette gebieden zijn geweest. Daarom is reiniging en ontsmetting een belangrijk aandachtspunt, evenals de gebruikelijke bedrijfshygiënische maatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer