Stroomdraad+moet+wild+zwijn+en+bosvarken+scheiden
Nieuws
© René Eijsink

Stroomdraad moet wild zwijn en bosvarken scheiden

Stichting Boeren in het Bos beheert in Friesland en Drenthe natuurgebied met onder meer varkens. De kans dat deze bosvarkens in contact komen met wilde zwijnen is groot. Een stroomdraad moet ze bij elkaar vandaan houden.

Boeren in het Bos heeft momenteel een groep van rond de zeventig varkens, zowel biggen als slachtrijpe dieren. In het perceel bij Nijeberkoop lopen twaalf zeugen van twee jaar oud. Mariska Slot brengt uit voorzorg extra stroomdraden aan in het bos om zo de wilde zwijnen weg te houden van hun eigen varkens.

'Hier in Friesland zijn nog niet veel wilde zwijnen, maar ze rukken wel degelijk op. We hebben een aantal exemplaren hier vlakbij gezien en houden nauw contact met natuurorganisaties over de populatie. Vooral nu er in België zwijnen zijn aangetroffen met Afrikaanse varkenspest, zijn we alert.'

Eerder naar de slacht

Voor het geval dat de varkenspest daadwerkelijk uitbreekt, heeft Mariska Slot een noodplan klaar liggen. 'In dat geval brengen we een flink aantal varkens eerder naar de slacht dan oorspronkelijk de bedoeling was. De stichting houdt in dat geval alleen de dekbeer en de fokzeugen aan. Die eventuele noodopvang zal gewoon buiten zijn, maar wel op afstand van wilde zwijnen en andere bosbezoekers.'

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer