CAVMI+Innovaties+verbetert+opname+dierlijke+mest
Nieuws
© Harry Tielman

CAVMI Innovaties verbetert opname dierlijke mest

CAVMI Innovaties uit Wijchen heeft technologieën ontwikkeld die zorgen voor een betere opname van dierlijke meststoffen door het gewas. Dit reduceert de uitstoot van CO2 en draagt zo bij aan het klimaatakkoord.

De CAVMI Drijfmestbenutter en de CAVMI Injecteur zorgen ervoor dat kunstmest als extra meststof overbodig wordt. Een betere opname van dierlijke mest door het gewas voorkomt ook uitspoeling van nitraat en fosfaat naar sloten en diepere grondlagen, en het vervluchtigen van ammoniak.

Het resultaat is een reductie in de uitstoot van CO2 en extra opslag van CO2. Volgens CAVMI Innovaties is hierdoor het huidige mestoverschot op te lossen. Tegelijk heeft het een positief effect op de kwaliteit van het drinkwater en van de lucht.

CAVMI Innovaties wijst er op dat de productie en het gebruik van kunstmest zorgt voor veel CO2-uitstoot. Het gebruik van natuurlijke mest zorgt door de organische stof er juist voor dat er veel CO2 wordt opgeslagen: 1.500 kilo CO2 extra vastlegging per hectare. In Nederland komt dat neer op 1,3 megaton CO2 extra vastlegging op grasland per jaar.

Productie kunstmest

Het productieproces van kunstmest voor grasland kost 0,7 megaton aan CO2-vervuiling. Maar liefst 8 procent van het Nederlandse aardgas gaat op aan het maken van kunstmest. Dit is vergelijkbaar met 3.100 windmolens, die in totaal bijna 1 miljard euro aan subsidie per jaar gaan kosten', aldus CAVMI Innovaties.

Het bedrijf uit Wijchen heeft een oplossing: zorg dat dierlijke mest beter wordt opgenomen door het gewas. Hierdoor wordt kunstmest als extra meststof overbodig. Dit draagt bij het aan klimaatakkoord. Dit akkoord moet ervoor zorgen dat Nederland in 2030 bijna de helft minder (48,7 megaton) CO2 uitstoot dan in 1990. Ook de landbouw moet de CO2-uitstoot fors reduceren (3,5 megaton).

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer