Bestrijding+trips+in+ui+blijft+moeilijke+puzzel
Achtergrond
© Haijo Dodde

Bestrijding trips in ui blijft moeilijke puzzel

De bestrijding van trips op basis van schema’s die de natuurlijke roofvijanden sparen met de mogelijkheid tot correctie lijkt in demoproeven het beste resultaat te geven.

Net als vorig groeiseizoen hebben uientelers ook dit jaar volop problemen om aantasting van trips de baas te kunnen. Bij een bestrijdingsproef tijdens de Uiendag vertelde teeltadviseur Lein de Visser van CZAV dat de eerste trips al in mei te vinden waren.

‘Het voorjaar begon ongunstig met late zaai en vroege ziektedruk. Door de vele neerslag direct na zaaien en daarna de lange periode van droogte hebben we constant te maken gehad met een kwetsbaar gewas’, blikt De Visser terug.

Onbehandeld opvallend

CZAV heeft op proefboerderij Rusthoeve een onbehandeld object en een object met pyrethroïden vergeleken met schema’s die door verschillende fabrikanten worden geadviseerd. Volgens De Visser is het opvallend dat het onbehandelde object niet veel minder is dan de overige objecten en zelfs beter dan het object met alleen pyrethroïden.

‘Onze conclusie is dat de strategie om zoveel mogelijk natuurlijke roofvijanden van de trips te sparen redelijk werkt. Pyrethroïden kunnen we beter achterwege laten, want die ruimen ook de nuttige insecten op.’

In de beste objecten van de bestrijdingsproef is Vydate aan de basis toegepast, vertelt De Visser. ‘Verder zien we een positief effect van correctie met Benevia. Dit nieuwe middel werkt niet direct dodend op trips, maar geeft wel een langdurige bescherming vanwege de systemische opname in het gewas.’

Dure hobby

Een van de telers op de Uiendag merkt op dat de bestrijding van trips met middelen als Benevia en Movento en zonder de pyrethroïden wel een dure hobby wordt. De Visser erkent dat tripsbestrijding niet eenvoudig is en vooralsnog een moeilijke puzzel blijft.

Toeleverancier Van Iperen besteedde tijdens de Uiendag aandacht aan trips en dan vooral in relatie tot de vitaliteit van het gewas. ‘Wij zien in de praktijk een groot verschil in loofontwikkeling op uienpercelen’, meldt teeltadviseur Koos Arends. ‘Meer stikstof aan de basis vertaalt zich dit jaar in een gewas met meer loof en duidelijk minder aantasting van trips.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer