Voedselveiligheid+moet+meer+prioriteit+krijgen
Nieuws
© Dirk Hol

Voedselveiligheid moet meer prioriteit krijgen

Voedselveiligheid moet meer prioriteit krijgen. Dat was eind juni een belangrijke conclusie uit het rapport 'Onderzoek fipronil in eieren' van de commissie Sorgdrager. Woensdag in het gesprek van de commissie met de Kamercommissie voerde dat de boventoon.

In de toelichting van Winnie Sorgdrager, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de fipronilaffaire, gaat het vooral om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de pluimveehouderij. De eerste heeft duidelijk steken laten vallen.

'Bij de NVWA is er geen connectie tussen de strafrechtelijke en toezichthoudende poot. En ze hebben zich onvoldoende gerealiseerd dat fipronil die in de kip zit, ook in het ei komt.'

Goedgelovig

Pluimveehouders zijn te goedgelovig geweest, zegt Sorgdrager. De sector worstelt al jaren met bloedluizen. 'Als er dan ineens een wondermiddel is, vind ik het niet meer dan normaal dat je daar als ondernemer navraag naar doet. Ergens moet die verantwoordelijkheid zitten.'

In de Europese regelgeving is het zo geregeld dat de verantwoordelijkheid voor een product bij de producent ligt, geeft Sorgdrager aan. In de keten is die daardoor het meest kwetsbaar. Op diens bordje komen de kosten van het vernietigen van de productie en soms ook van de dieren.

EU-commissaris

In de toelichting refereerde de commissievoorzitter aan haar gesprek met EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis. Die gaf Sorgdrager mee dat Nederland kwetsbaar is voor voedselschandalen. Daar moet meer aandacht voor zijn.

Er is een draaiboek in de maak dat in werking treedt bij een voedselcrisis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer