Gewasafhankelijk+spuiten+met+SensiSpray+2%2E0
Nieuws
© Eigen Foto

Gewasafhankelijk spuiten met SensiSpray 2.0

Homburg Holland in Stiens en Jan van de Zande van Wageningen University & Research (WUR) geven op AgroTechniek Holland tekst en uitleg over de onderzoeksresultaten van de SensiSpray 2.0 in op bedden geteelde gewassen als aardbeien en uien.

Homburg Holland ontwikkelt sinds 2007 in samenwerking met Plant Research International (PRI) en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) het SensiSpray-concept in akkerbouwmatige teelten.

De SensiSpray is een geavanceerde spuit die heel nauwkeurig berekent welke hoeveelheid bestrijdingsmiddel er voor het gewas nodig is. De SensiSpray-unit meet de bladmassa van ieder plantje met sensoren.

Minder middel

Aan de hand daarvan bepaalt de machine hoeveel middel er gespoten moet worden. Hierdoor is er minder gewasbeschermingsmiddel en water nodig. Een voorbeeld: normaal was er 300 liter water met middel nodig per hectare. Nu is dat afhankelijk van het gewasstadium en de grootte van het gewas maar de helft.

SensiSpray koppelt metingen van gewasbiomassa aan minimum effectieve doseringen die uitgebracht worden met een Vario Select doppensysteem per sectie van de spuitboom. Onderzoeksresultaten van WUR tonen eerder al aan dat 50 tot 90 procent besparing op gewasbeschermingsmiddelen haalbaar is door gewasafhankelijk te spuiten.

Onderzoeksproject

Om de toepassing van SensiSpray verder te ontwikkelen en valideren is het onderzoeksproject vervolgd en is er gericht gekeken naar de bespuiting van op bedden geteelde gewassen, zoals aardbeien en uien. Er zijn proeven en testen gedaan om, aan de hand van de bladgrootte van de uienplant, eerst per rij te bespuiten en later alleen op het bed en niet in de paden tussen de bedden. Per bed wordt de benodigde hoeveelheid beschermingsmiddel bepaald

In de proef wordt een vergelijking gemaakt tussen een standaardspuit met luchtondersteuning en de SensiSpray 2.0. Op 12 september zal Jan van de Zande aan de landbouwpers vertellen wat de resultaten zijn van deze spuitproef in op bedden geteelde gewassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  21° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  20° / 14°
  90 %
Meer weer