V%C3%A4derstad+test+machines+in+steengroeve
© nieuwe oogst

Väderstad test machines in steengroeve

Väderstad in Zweden maakt bij het testen van de machines onder andere gebruik van een steengroeve. Een nog al agressieve manier van testen.

Een groep akkerbouwers, loonwerkers en dealers is begin deze week op uitnodiging van importeur Homburg uit Stiens op bezoek geweest bij Väderstad. Ze zagen hoe het familiebedrijf de machines bouwt en test.

Väderstad is gespecialiseerd in zaai- en grondbewerkingsmachines. Het werken met deze machines gaat in Zweden gepaard met een continu gerammel van stenen. Elke boer heeft ermee te maken.

Schade voorkomen

De stenige bodem vraagt om zwaar uitgevoerde machines en voorzieningen om schade te voorkomen. Het testen van nieuwe machines gebeurt onder andere in een steengroeve.

‘In één à twee weken tijd komen in de steengroeve eventuele onvolkomenheden naar voren die we normaal zien na 5.000 hectare grondbewerking’, legt Stefan Engberink van Väderstad uit.

Vakantieleven

Homburg is nu zo'n anderhalf jaar importeur van Väderstad en heeft zo'n twintig machines verkocht. Omdat de eerste gebruikers de beste ambassadeurs zijn van een voor Nederland nog relatief nieuw merk, werd de fabriek in het Zweedse dorpje Väderstad bezocht.

De Nederlandse gebruikers zijn tevreden over de relatief zware machines. Gezien de stenige bodem in het thuisland Zweden hebben de machines in Nederland een soort vakantieleven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer