Nederlander eet twee biefstukken minder

Bijna één op de vier Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Hierdoor eet de Nederlander over vijf jaar omgerekend twee biefstukken minder per jaar. Milieuoverwegingen vormen de belangrijkste drijfveer.

Nederlander+eet+twee+biefstukken+minder
© Slagerij van Campen

Ook de impact op gezondheid en dierenwelzijn worden genoemd, blijk uit een internationaal onderzoek van het ING Economisch Bureau. De dominante positie van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, zuivel en eieren, staat nadrukkelijk ter discussie in het westerse dieet.

In de rest van Europa overweegt ook een kwart van consumenten te minderen in vlees.

Kaas populair

Van alle dierlijke producten is de Nederlandse consument het meest gehecht aan kaas, gevolgd door kip en rundvlees. Onder vrouwen zijn er meer uitgesproken fans van kaas en eieren, onder mannen scoren rund- en varkensvlees bovengemiddeld.

Van de Nederlandse consumenten zou slechts 10 procent geen enkel product willen missen. Voor de meerderheid is een structurele verschuiving naar alternatieven dan ook nog geen vanzelfsprekendheid.

Als Nederlandse consumenten hun voornemen uitvoeren daalt de vleesconsumptie per hoofd naar verwachting met 3% blijkt uit de ING-berekeningen.

Twee biefstukken

'Bij een huidige consumptie van bijna 40 kilo komt dat in de praktijk neer op zo'n twee biefstukken per jaar. Dat de daling relatief beperkt is, komt doordat de meeste vleesminderaars slechts een kleine aanpassing in hun consumptie voorzien en omdat het zwaartepunt van de verandering bij consumenten ligt die niet dagelijks vlees willen eten, de zogeheten flexitariërs', aldus Thijs Geijer, sectoreconoom bij ING.

Voor Nederlandse vleesminderaars is de milieu-impact de voornaamste drijfveer. Dit in tegenstelling tot buurlanden Duitsland en België, waar respectievelijk dierenwelzijn en gezondheid de belangrijkste redenen zijn. Gemiddeld genomen is voor Europeanen gezondheid veruit de belangrijkste reden.

Overheidsbeleid

Voedingsbedrijven moeten er rekening mee houden dat door toedoen van overheidsbeleid en innovaties de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten richting 2025 verschuift van 60-40 naar 50-50.

Overheden verkennen de mogelijkheden om een dergelijke verschuiving te realiseren, waarbij gezondheidsaspecten en de prijsgevoeligheid van consumenten belangrijke sturingsmechanismen zijn.

Vermarkten

Innovaties vanuit het bedrijfsleven bieden steeds meer volwaardige alternatieven en op het gebied van kennis lopen Nederlandse bedrijven hierin voorop. 'Voor Nederlandse voedingsbedrijven ligt er een uitgelezen kans om deze innovaties internationaal te vermarkten', aldus Thijs Geijer.

'De aandacht voor duurzamere eiwitten is groot, niet alleen in de maatschappelijke discussie maar ook in de bestuurskamer. Dierlijk en plantaardig zijn niet langer twee gescheiden werelden', vervolgt hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer