Ieder+warmteterugwinsysteem+zijn+eigen+pre
Achtergrond
© Twan Wiermans

Ieder warmteterugwinsysteem zijn eigen pre

Rombou en Flynth gaven onlangs tijdens de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) in Hardenberg een gezamenlijke presentatie over de kansen van warmteterugwinsystemen. Zo kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig stalwarmte uit de luchtwasser worden gehaald.

Varkenshouders voeren vaak warmte af die kan worden hergebruikt. Tegenwoordig gaat veel van die warmte via een centraal afvoerkanaal. Volgens Henk Altena, adviseur bouw bij Rombou, zijn er drie systemen om warmte terug te winnen geschikt voor de varkenshouderij en één systeem dat geschikter is voor de pluimveehouderij.

Zo maken pluimveehouders steeds meer gebruik van een lucht-luchtwisselaar. In de varkenshouderij zijn er tevens mogelijkheden vanuit het centrale luchtafvoerkanaal via het troebele warme luchtwasserwater of door middel van een warmtewisselaar met schoon water.

Voordeel van water

'Het voordeel van water is dat je het overal naartoe kunt transporteren en in water kun je meer warmte opslaan dan in lucht. Ik zeg altijd tegen varkenshouders: als je een luchtwasser hebt, dan heb je in principe al een warmtewisselaar.'

Ik zeg altijd tegen varkenshouders: als je een luchtwasser hebt, dan heb je in principe al een warmtewisselaar

Henk Altena, adviseur bouw bij Rombou

Is er op het bedrijf een luchtwasser, dan kan een ondernemer volgens Altena het best kiezen voor een rechtstreeks gebruik van het troebele luchtwasserwater. Is er geen luchtwasser, dan kan de ondernemer kiezen voor een warmtewisselaar in het centrale afvoerkanaal.

'Nadeel hiervan is dat er stof op de slangetjes kan komen, waardoor het rendement van de warmte-uitwisseling daalt', zegt de adviseur. Met een sproeisysteem dat af en toe water over de leidingen sproeit, is dit op te lossen.

Warmtepomp

Bij beide systemen gaat het warme water naar bijvoorbeeld een warmtepomp die het water opwarmt naar zo'n 45 tot 50 graden Celsius. 'Door de aanvoer van het warme water heeft de warmtepomp maar een vierde tot een vijfde van de elektra nodig.'

Met dit opgewarmde water kan bijvoorbeeld de kraam- en speenbiggenafdelingen worden verwarmd. Zowel bij gebruikmaking van troebel luchtwasserwater als het gebruik van de warmte uit een warmtewisselaar is een besparing op energieverbruik te halen tot wel 60 procent.

Subsidie

In plaats van een warmtepomp kan ook gewoon aardgas worden gebruikt om water op te warmen, maar het rendement hiervan is lager. In dat geval is er geen recht op EIA-subsidie. 'In het algemeen geldt dus: als je een systeem kiest, kijk dan ook waar je subsidie voor krijgt, wat de nettokosten zijn na aftrek van alle subsidies en wat de fiscale voordelen zijn', zegt Altena.

Ook koude-warmteopslag in de grond kan interessant zijn, al zijn de investeringskosten hoger dan bij de eerdergenoemde systemen. 'Voordeel is dat je er ook mee kunt koelen, nadeel is dat water van 11 à 12 graden naar de warmtepomp gaat waardoor het rendement daalt.'

Fiscale voordelen

Volgens Gerjan Slotboom, senior bedrijfsadviseur bij Flynth, komen de fiscale voordelen en subsidies die worden verstrekt voor warmtepompen en warmtewisselaars overeen met die voor duurzame alternatieven zoals een pellet- of biomassakachel.

Naast subsidies als SDE, ISDE, EIA en Vamil/MIA stipt Slotboom de subsidieregeling Jonge Landbouwers aan. Hij verwacht dat in de komende openstellingsperiode ook een uitbreiding zit met luchtwasser- en warmteterugwinsystemen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer