Nationaal+zuivelmuseum+opent+in+mei+de+deuren
Nieuws
© stichting Boei

Nationaal zuivelmuseum opent in mei de deuren

In de historische hoeve Erve IJzerman aan de Kanaaldijk in Wapenveld opent in mei een nationaal zuivelmuseum.

Eigenaar Stichting BOEi voor behoud van industrieel erfgoed, restaureert momenteel de gebouwen. Uit een gebiedsfonds is daarvoor een half miljoen euro vrijgemaakt. Ook is het erf opnieuw beplant.

De collectie voor het museum komt uit de verzameling van Stichting De Melkmaten. De materialen worden momenteelt overgebracht naar een depot elders in Wapenveld.

Varkensstal

Naast het tonen van de omvangrijke museumcollectie wordt het verhaal van de boerderij verteld en komt er een horecapunt in de voormalige varkensstal. De voorkamer wordt ingericht ter ere van de streekromanschrijfster Annie Oosterbroek-Dutschun.

Exploitatie

De plaatselijke stichting Erve IJzerman draagt zorg voor de exploitatie. De ombouw tot museum vergt nog eens een investering van zo'n acht ton, vertelt secretaris Jan Nitrauw. 'Of dat geld er komt, hangt af of de provincie het museum erkent als een van de projecten voor de gebiedsagenda Noord-Veluwe.'

Tot dat duidelijk is wil de stichting vanaf mei alvast een kleinschalige collectie tentoonstellen. Dat gebeurt in de delen van de historische boerderij die inmiddels zijn opgeknapt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer