Zorgen over afname areaal snijbloemen

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) is bezorgd over de sterke afname van het snijbloemenareaal in de laatste jaren.

Zorgen+over+afname+areaal+snijbloemen
© nieue oogst

Tussen 2007 en 2014 slonk het snijbloemenareaal met 32 procent en daalde het aantal kwekerijen met 52 procent.

Nederlandse productie is volgens VGB-voorzitter Herman de Boon een vereiste om ook in de toekomst het belangrijkste exporterende land van sierteeltproducten te blijven.

Ketenkosten

De stijgende ketenkosten zijn volgens De Boon op den duur niet houdbaar. Hij heeft berekend dat de consument nu 300 procent in de winkel betaalt van wat een teler voor zijn product krijgt.

De Boon pleit voor efficiëntere distributiesystemen. Het regent volgens hem wel visies op de sierteelt, gepresenteerd door allerlei partijen, maar nog steeds is onzeker wie er in de totale keten overeind kan blijven.

Niet houdbaar

'Op langere termijn is de nu bestaande keten, met alle kosten die zij met zich meebrengt, niet houdbaar', vindt De Boon. Hij wijst erop dat de omzet van FloraHolland is dit jaar vrijwel niet is gestegen.

'Van haar kosten, die 360 miljoen euro bedragen, betaalt de handel 130 miljoen euro. Het wordt echt tijd voor een nieuw afzetsysteem, waarin veiling en handel op fiftyfiftybasis participeren', aldus Boon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer