Export+Nederlandse+uien+stevent+af+op+een+record
Nieuws
© Haijo Dodde

Export Nederlandse uien stevent af op een record

Tot en met week 18 zijn dit afzetseizoen al meer dan 1 miljoen ton Nederlandse uien geëxporteerd. De verwachting is dat het totale exportvolume zal uitkomen op ruim 1,1 miljoen ton.

Daarmee stevent de Nederlandse uiensector af op een exportrecord. Voorzitter Gijsbrecht Gunter van de handelskoepel Holland Onion Association stelt dat in volume de export uitstekend verloopt. 'Maar de prijzen zijn belachelijk laag. De laatste twee jaar is er in de hele uiensector veel te weinig verdiend.'

Tot en met week 18 staat de exportteller voor Nederlandse uien net boven 1 miljoen ton. Dat is 83.000 ton meer dan vorig jaar op hetzelfde moment. In seizoen 2016-2017 is uiteindelijk 1,07 miljoen ton geëxporteerd. Als de laatste weken van dit seizoen evenveel uien naar het buitenland worden verkocht als vorig jaar, dan komt het jaarvolume voor 2017-2018 op zo'n 1,15 miljoen ton uien.

De laatste periode zijn relatief veel uien verkocht aan landen als Brazilië en Groot-Brittannië. In de tweede seizoenshelft zijn het volgens Gunter vooral de markten die grove uien vragen, waar nog iets te verdienen is.

Grovere maatsortering

'Het is niet voor niets dat vanaf de jaarwisseling de prijsverschillen tussen 30 procent grof en 60 procent grof alleen maar oplopen. Voor telers die hun uien lang willen bewaren en dus laat in het seizoen afzetten, is het raadzaam om zich naast de kwaliteit te focussen op een grovere maatsortering. Wellicht is daarvoor iets te doen met zaaiafstanden of met de rassenkeuze.'

Opvallend noemt Gunter de ontwikkeling dit seizoen in West-Afrika dat de landen rondom Senegal geleidelijk meer uien afnemen en ook langer in de markt zijn. Hij doelt dan onder meer op Ivoorkust, Mauritanië en Guinee.

'Dit is een kwestie van economische ontwikkeling en extra monden die te voeden zijn. Maar ook zien we dat na de exportstop op Senegal juist naar de omliggende landen meer uienpartijen worden verscheept.'

Filipijnen

Van de nieuwere afzetbestemmingen blijven landen in Midden-Amerika en ook Maleisië en Indonesië geleidelijk meer Nederlands product aankopen. Naar de Filipijnen is de export tot dusver met ruim 24.000 ton meer dan verdubbeld.

Verder meldt Gunter dat enkele exporteurs op kleinere schaal experimenteren met de afzet van uien naar bestemmingen in Oost-Afrika en het Midden-Oosten. 'Dit zijn markten met een grote potentie, maar ook logistieke uitdagingen en onder meer concurrentie uit India. Meestal duurt het enkele jaren om ook op deze nieuwe markten voet aan de grond te krijgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer