Altijd+gespitst+op+nieuwe+bloembollensoorten
Reportage
© Bert Hartman

Altijd gespitst op nieuwe bloembollensoorten

Bloembollenkwekerij De Schüllhorn in Anna Paulowna heeft met de jaren een bijzonder assortiment opgebouwd. Van een sneeuwklokbol tot een uniek gekruiste lelie en van een achtkoppige tulp tot Oude Wijfjes.

Nieuwe soorten moeten echt iets toevoegen aan het bestaande assortiment, vinden Mark en Linda de Goede van Kwekerij De Schüllhorn in Anna Paulowna. Hun zoektocht naar bijzondere bolgewassen is in eerste instantie ingegeven door vader Wim, die vanaf de jaren tachtig een internationaal netwerk opbouwde met botanici en enthousiaste verzamelaars. 'Hij kreeg altijd van alles opgestuurd, als er weer eens een expeditie was geweest of een kennis op iets nieuws was gestuit', vertelt Mark de Goede.

Soms ging het om een handjevol bollen, maar net zo vaak was het er ook maar één. 'Als mijn vader er dan wat in zag, dan probeerde hij dat soort te vermeerderen.'

Ik vind het gewoon interessant om me in de teelt van zo'n nieuw soort te verdiepen

Mark de Goede, Kwekerij De Schüllhorn in Anna Paulowna

De liefde voor bijzondere bolgewassen is ook op zoon Mark de Goede overgeslagen. 'Ik vind het gewoon interessant om me in de teelt van zo'n nieuw soort te verdiepen. Gedurende het productieproces kan er van alles misgaan, maar als het dan lukt om na jaren een uniforme partij op te bouwen, daar kwekersrecht op te krijgen en vervolgens door de export breed te worden opgepakt, dan geeft dat enorm veel voldoening.'

Kwekersrecht

Linda de Goede knikt. Ze verzorgt onder meer de administratie, de boekhouding en al het overige papier- en regelwerk. Bijvoorbeeld de aanvraag tot kwekersrecht. 'Soms zit er al tien jaar voorwerk in of zelf nog langer. Toen Mark en zijn ouders hier in 2000 mee startten, begonnen ze helemaal vanaf nul. Inmiddels hebben we zo'n vijftien nieuwe, met kwekersrecht beschermde, soorten op de markt gebracht. Daarnaast telen we, buiten onze proeftuin om, nog zo'n dertig andere soorten bijzondere bolgewassen.'

Geduld, doorzettingsvermogen en een scherpe kijk op de teelt zijn nodig om zo'n bijzonder assortiment van de grond af op te bouwen, blijkt uit het verhaal van Mark de Goede. 'Soms gaat er in het beginstadium iets mis. 'Eruit met dat soort', is dan de eerste gedachte, maar het kan ook zijn dat de fout bij onszelf lag. Mijn vader heeft wel vaker achteraf gelijk gekregen, als hij toch wilde doorzetten.'

Sneeuwklok

De sneeuwklok Mount Everest is een mooi voorbeeld van die 'eigen' kijk. 'Ik wist al dat het bijna ondoenlijk was om daar een uniforme partij van te krijgen, vooral omdat ze meestal vanuit zaad worden vermeerderd. Toen wij een keer drie mooie bolletjes kregen, viel ons allereerst op hoe goed houdbaar ze waren. Vervolgens zijn we gaan parteren. Toen we de bollen gingen broeien voor shows, bleek ook nog eens hoe gemakkelijk dat ging. Twee voor een sneeuwklok toch unieke eigenschappen.'

Linda de Goede zat er de afgelopen winter nog wel flink over in de piepzak. 'Het gewas van de geparteerde bollen was net opgekomen voor enkele gure weken in de winter met die harde oostenwind. Ik durfde er gewoon niet naar te kijken, zo ongerust was ik dat ze stuk zouden vriezen of waaien.'

Vertrouwen

Haar man lacht: 'Ik had er al iets meer vertrouwen in, aangezien het gewas zich in de jaren ervoor ook goed had gehouden. Maar achteraf wel mooi om te merken dat ze ook die zware omstandigheden hebben doorstaan.'

Met drie potplantenbroeiers is een contract afgesloten om er volgend jaar de markt mee op te gaan. Die aanpak is ook illustratief voor de iets andere werkwijze van De Schüllhorn de laatste jaren. 'We hebben een aardige naam opgebouwd, mede door het werk van mijn vader. We doen ook mee met een binnententoonstelling op de Keukenhof en hebben daar sinds een paar jaar ook een buiteninzending.'

Kritischer

Het zorgt er wel voor dat er steeds kritischer wordt gekeken welke bollen er wel en niet opnieuw worden geplant. Linda de Goede: 'Er ligt 12 hectare achter de boerderij. In de eerste jaren gebruikten we daar zelf nog geen 10 procent van. De rest verhuurden we aan een andere kweker. Inmiddels heeft ons assortiment zulke serieuze vormen aangenomen dat we nu harde keuzes moeten maken.'

Bij de selectie spelen diverse factoren een rol. Het gewas moet gezond zijn, maar ook de groei en de vermeerderingssnelheid spelen een rol en niet onbelangrijk: de populariteit van een soort in de tuin of voor de export. 'Dat is best een grote afvalrace. Van de duizend soorten die op onze proeftuin hebben gestaan, zijn er nu misschien nog honderd over.'

Goede perspectieven

Hoewel het stel door ervaring heeft geleerd niet te vroeg te juichen, zijn de perspectieven goed. 'We waren deze zomer weer druk met de verwerking. Daarvoor krijgen we elk jaar hulp van een Pools echtpaar en een groep scholieren. Hoewel het soms hectisch is, geniet ik toch van die samenwerking en gezelligheid', vertelt Mark de Goede.

Werken aan duurzaam bollenpakket

Kwekerij De Schüllhorn in Anna Paulowna begon in 2010 een webwinkel voor particulieren. Sindsdien worden de bollen door heel Europa verstuurd. Linda de Goede: 'Dat heeft zeker bijgedragen aan onze naamsbekendheid. Soms kwamen we zo zelfs op het spoor van een nieuwe soort.'

Door de groei van het bedrijf is het steeds lastiger om het postorderdeel nog zelf overeind te houden. Mark de Goede: 'De webwinkel wordt aan het einde van dit jaar overgenomen door een ondernemer die zelf al het nodige in de webverkoop van bloembollen doet. Voor hem is ons assortiment een mooie aanvulling op zijn totale pakket. En ons neemt het straks veel werk uit handen.'

Die tijd kunnen de bollentelers mooi in de teelt steken, die met allerlei kleine soorten flink bewerkelijk is. 'Er zijn amper gewasbeschermingsmiddelen voorhanden. 'We wieden veel met de hand', vertelt Mark de Goede. Zijn vrouw vult aan: 'We zijn sowieso heel duurzaam bezig, aangezien we allemaal soorten telen die weinig middelen nodig hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer