Schouten+staat+langer+mest+uitrijden+toe
Nieuws
© niels de vries

Schouten staat langer mest uitrijden toe

Boeren mogen langer mest uitrijden. Tevens worden boeren die door de droogte niet kunnen voldoen aan alle voorwaarden voor vergroening niet gekort op hun subsidie. Dat heeft LNV-minister Carola Schouten bekendgemaakt.

Normaal eindigt de periode waarin boeren mest kunnen uitrijden eind augustus. Vanwege de droogte kan er nu tot half september en in een aantal gevallen tot eind september mest worden uitgereden. Schouten heeft op basis van adviezen van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) en de Technische Commissie Bodem (TCB) besloten tot het verlengen van de periode.

De exacte periode om mest uit te rijden is afhankelijk van de vraag of er sprake is van grasland of akkerland (bouwland) en het type ondergrond (zand-, löss-, klei- of veengrond). Concreet betekent dit dat op akkerland (alle type gronden) tot en met 15 september mest mag worden uitgereden. Op grasland (zand- en lössgrond) mag dat tot en met 15 september en op gras (klei- en veengrond) is dit tot en met 30 september toegestaan.

Meer veevoer

Door de droogte dreigt er een tekort aan veevoer. Boeren die de komende weken gebruiken om alsnog veevoer te verbouwen, zouden daarmee in de knel kunnen komen met Europese vergroeningsregels. Daardoor stonden ook subsidies op de tocht. Schouten heeft de afgelopen weken bij de Europese Commissie aangedrongen op een passende oplossing.

Een formeel besluit vanuit Brussel volgt waarschijnlijk pas half september. Boeren kunnen zo lang niet wachten en de minister vindt dat het opnieuw inzaaien snel mogelijk moet zijn. Ze heeft daarom met eurocommissaris Phil Hogan besproken dat boeren in de tussenliggende periode een beroep kunnen doen op overmacht. De subsidies komen daarmee niet in gevaar. De specifieke voorwaarden zijn vanaf vrijdag 24 augustus te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een andere maatregel is dat de overheid een algemeen uitstel geeft van de inzaaiverplichting van een vanggewas na mais tot en met uiterlijk 17 september. De verwachting is dat in de tussentijd voldoende regen is gevallen, zodat inzaai van een vanggewas mogelijk en zinvol is. Bemesting van een dergelijk gewas is niet toegestaan.

Tijd dringt

Schouten: 'Ik begrijp de situatie van de boeren heel goed. De tijd dringt, en zij willen duidelijkheid over wat in deze bijzondere situatie wel en niet mag. De afgelopen weken is er hard gewerkt om die duidelijkheid te kunnen bieden en het is goed dat die er nu is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer