Rusland+ondanks+boycot+nog+steeds+grote+afzetmarkt
Nieuws
© Peter Smit

Rusland ondanks boycot nog steeds grote afzetmarkt

Rusland is nog altijd de derde grootste agrarische exportmarkt voor Nederland buiten de Europese Unie, ondanks de vier jaar geleden ingevoerde Russische boycot op onder meer zuivel, groenten en fruit uit Nederland. Dat meldt de landbouwraad in Moskou.

Vier jaar geleden kondigde de Russische regering aan om de import te verbieden van diverse producten. Het gaat onder meer om vlees en vleesproducten ,vis en visproducten, melk en zuivelproducten, groenten en fruit afkomstig uit de VS, de Europese Unie, Canada, Australië en Noorwegen. De boycot was bedoeld als antwoord op sancties die Rusland kreeg opgelegd door deze landen voor de militaire acties in Oekraïne. Het voedselembargo is daarna doorgezet.

Ondanks de boycot is Nederland nog steeds een van de voornaamste landen voor voedselgerelateerde handel en investeringen in Rusland. Voor Nederland is Rusland de derde grootste afzetmarkt buiten de Europese Unie, na China en de Verenigde Staten.

Exportgroei

De agrarische export van Nederland naar Rusland groeide in 2017 met 10 procent tot een miljard euro. Die groei heeft te maken met het Russische streven om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van landbouw. Producten die met landbouwproductie te maken hebben, zijn uitgesloten van de boycot.

Dat heeft geleid tot een toenemende Russische vraag naar uitgangsmateriaal, landbouwtechniek, kennis en trainingen uit Nederland. Zo worden onder meer fokvee, sperma, broedeieren, kassen, machines, opslagmateriaal, zaad en pootgoed geëxporteerd.

De Nederlandse export van bloemen en planten bevindt zich eveneens in een opgaande lijn. Deze markt is nu goed voor meer dan 208 miljoen euro, aldus de landbouwraad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer