Prominent+stuurt+brandbrief+over+CO2%2Dtekort
Nieuws
© Twan Wiermans

Prominent stuurt brandbrief over CO2-tekort

Ttelersvereniging Prominent heeft donderdag een brandbrief gestuurd naar landbouwminister Carola Schouten over de grote tekorten aan externe CO2 in de tomatenteelt.

De glastuinbouw heeft dringend CO2 van elders nodig om planten goed te laten groeien, stelt de telersvereniging. Door steeds meer over te stappen op duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte, produceren telers zelf steeds minder CO2. 'Blijven oplossingen uit voor het tekort aan externe CO2, dan zou dit wel eens de bottleneck kunnen zijn voor verdere verduurzaming', zegt Jacco Besuijen, energiemanager van Prominent.

Prominenttelers hebben, met in totaal 418 hectare tomaten onder glas, in de afgelopen zes maanden 5.016 ton minder externe CO2 kunnen doseren door de tekorten. 'De oplossing ligt in het hergebruiken van het gas vanuit de industrie, waar dit slechts een restproduct is', aldus Besuijen. 'Dat zou een mooie win-win-situatie zijn'.

Meer ontvangers

De brandbrief is ook gestuurd naar provinciale en lokale overheden, de politiek, Greenport Holland, regionale Greenports, de industrie, belangenorganisaties, tuinbouwbedrijfsleven en onderzoeksorganisaties. De telers van Prominent roepen alle partijen op om gezamenlijk snel tot oplossingen te komen. Prominent is een collectief van bijna dertig tomatentelers die dertien verschillende tomaten op de markt brengen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer