Zonnepark+beroert+boer+en+burger+in+Apeldoorn
Nieuws
© Han Reindsen

Zonnepark beroert boer en burger in Apeldoorn

In de discussie over zonneparken lijken in Apeldoorn meer vragen dan antwoorden te zijn. Dat bleek woensdag tijdens de Tegenlicht Meetup Apeldoorn met de titel 'Zonneparken: zucht of zegen'.

Tijdens de bijeenkomst was voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost een van de sprekers. Hij pleitte ervoor om eerst de daken in dorpen en steden vol te bouwen, voordat daar landbouwgrond voor wordt gebruikt. 'Nog maar 5 procent van de daken wordt benut voor zonnepanelen', stelt hij.

'We zijn het er allemaal over eens dat de fossiele brandstoffen eindig zijn, dat we ons willen houden aan de klimaatafspraken en dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is. Maar we zien ook dat er nog een gebrek aan beleid is bij gemeenten. Bovendien wordt de discussie erg bepaald door het feit dat mensen dit niet in hun voor- en achtertuin willen.'

Gevolgen

Haarman verwees naar een filmpje met een enorm zonnepark in een woestijn bij Dubai. 'Je moet je ook afvragen of het soms ergens anders niet beter kan. We moeten durven kiezen.' Tegelijkertijd vroeg hij aandacht voor veel onbeantwoorde vragen, bijvoorbeeld over de gevolgen voor biodiversiteit en de bodem. 'Er is nog veel onderzoek nodig.'

Bij de bijeenkomst waren diverse Apeldoornse gemeenteraadsleden aanwezig en ook verantwoordelijk wethouder Mark Sandmann. Het eerste zonnepark in Apeldoorn van 4,5 hectare is inmiddels gerealiseerd langs de A50. Op dit moment zijn er in de gemeente nog eens zes initiatieven voor zonneparken, bij elkaar ter grootte van 54 hectare.

Energietransitie

Volgens de wethouder ontkomt Apeldoorn niet aan zonneparken. 'Voor de energietransitie hebben we in gemeente Apeldoorn in 2050 500 hectare nodig naast allerlei andere maatregelen.' Sandmann vindt dat er beleidsregels en kaders vanuit de gemeente nodig zijn, zodat bekend is wat er wel en niet mag. 'Tegelijkertijd moeten we ook gewoon beginnen.'

Bestuurslid Hanneke Stegeman van LTO Noord-afdeling Zuid Oost Veluwe is blij dat er nu wordt geluisterd naar de boeren. 'Zij zijn hierin een belangrijke partij. De aanleg van zonneparken heeft veel boeren overvallen. Dat geldt trouwens ook voor burgers. De ontwikkelingen gaan heel snel. Bij de inrichting van het landelijk gebied moeten boeren altijd aan tafel zitten.'

Makkelijke oplossing

Volgens Stegeman bestaat het risico dat voor de makkelijke oplossing wordt gekozen door zonneparken op landbouwgrond te leggen. 'In de stad kunnen twee mensen al voor rep en roer zorgen, maar daar passen ze veel beter.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer