Eerste HOT-bijdrage in Boskoop

In de Greenport regio Boskoop heeft de samenwerking met het Ontwikkelingsbedrijf HOT het eerste resultaat opgeleverd voor de herstructurering van het gebied.

Eerste+HOT%2Dbijdrage+in+Boskoop
© Koen van Wijk

'Er zullen drie tot vier bedrijven van elke hectare worden samengevoegd tot een perceel van zo'n 4 hectare groot. De opgekochte kavels zijn in de meeste gevallen van boomkwekers die stoppen of hun bedrijf hebben verplaatst', vertelt voorzitter Henk van der Smit van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.

De zaak is nog niet helemaal rond, maar naar verwachting komt het nieuwe kavel dit najaar op de markt. De Stichting is dit voorjaar in zee gegaan met HOT (Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouw). 'Wij dragen projecten aan, zodat zij percelen kunnen kopen en samenvoegen tot een grotere kavel en die te koop kunnen aanbieden.'

Voor doorgroeiende ondernemers zijn die een stuk interessanter, volgens hem. 'Zij kunnen het nieuwe perceel optimaal inrichten, met kavelpaden en waterbassins op de meest logische plek.'

Peiling onder kwekers

De interesse blijkt ook uit de respons op een enquête over herstructurering die deze zomer is uitgezet onder driehonderd kwekers. 'De respons is met 140 reacties groot. De vragen gaan over hun plannen voor uitbreiding en perceelsverandering of juist bedrijfsbeëindiging', zegt Van der Smit.

'HOT kan sneller schakelen en beschikt over eigen middelen voor aankopen, omdat ook de Rabobank is aangesloten bij de Coalitie HOT, de drager van het herstructureringsplan. Wij zijn minder slagvaardig in zulke transacties, omdat wij steeds naar middelen moeten zoeken.'

Voorwaarden voor dempen sloot

De kavels in het boomkwekerijgebied zijn gemiddeld 1 hectare groot en niet meer dan 35 meter breed. Na samenvoeging en het dempen van sloten, meten ze zo'n 100 meter. Een ondernemer mag pas een sloot dempen als hij aan het Hoogheemraadschap van Rijnland kan aantonen dat elders water wordt teruggegraven volgens de eisen. Van der Smit. 'Voor een individuele kweker is dat lastig. Daarom verloopt het aanvragen van dempingsvergunningen via ons.'

De samenwerking met HOT wordt alleen ad hoc ingezet, benadrukt Van der Smit. 'Voor elk project zijn eerst voorzichtige verkenningen nodig. Het eerste initiatief moet van een of meerdere kwekers komen. Herstructurering blijft maatwerk.' De Greenport Boskoop blijft in omvang stabiel, maar grotere kavels zijn door schaalvergroting hard nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer