Speenbacterie bepaalt smaak rauwmelkse kaas
De bacteriën op de speenhuid van koeien spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van sensorische kenmerken van rauwmelkse kaas, zoals geur en smaak.
Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit Clermont Auvergne in Frankrijk. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat meldt het vakblad de Zelfkazer. Meer dan driekwart van de bacteriesoorten die op de speenhuid werd aangetroffen werd ook gevonden in de melk, en minstens een kwart werd gedetecteerd in de kaas.
Volgens de onderzoekers betekent dit dat de speenhuid een belangrijke (secundaire) bron is voor de microbiële diversiteit in rauwe melk. De micro-organismen in rauwe melk spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van de kaassmaak.
Voer
Verder bleek dat het voer van de koeien uit de proef een belangrijk effect had op de bacteriepopulatie op de speenhuid. De impact van het voer op de micro-organismen in de melk en kaas was echter veel lager.
De onderzoekers veronderstellen dat het gebruik van het zuursel (starterculture) heeft bijgedragen aan het verbergen van het effect van het voer op de bacteriepopulatie in de melk en kaas. Het effect zou kunnen worden vergroot door een lagere dosis starterculture te gebruiken, aldus de onderzoekers.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere X147R (WOL) #335633
Gebruikt, € 4.999
-
JOHN DEERE X350 ZITMAAIER (BIE) #692142
Gebruikt, € 5.313
-
JOHN DEERE X127 ZITMAAIER (HIL) #692300
Gebruikt, € 3.950
-
Kverneland LB 100-200 4 schaar (HAE) #145326
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Redacteur Business & Markten
Nieuwe Oogst - Zwolle, Nederland
Vertegenwoordiger M/V
KI Kampen - Dalfsen, Nederland
Administratief medewerker akker-, land- of tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
Weer
-
Woensdag21° / 8°20 %
-
Donderdag19° / 13°60 %
-
Vrijdag18° / 12°70 %