Speenbacterie bepaalt smaak rauwmelkse kaas
De bacteriën op de speenhuid van koeien spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van sensorische kenmerken van rauwmelkse kaas, zoals geur en smaak.
Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit Clermont Auvergne in Frankrijk. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat meldt het vakblad de Zelfkazer. Meer dan driekwart van de bacteriesoorten die op de speenhuid werd aangetroffen werd ook gevonden in de melk, en minstens een kwart werd gedetecteerd in de kaas.
Volgens de onderzoekers betekent dit dat de speenhuid een belangrijke (secundaire) bron is voor de microbiële diversiteit in rauwe melk. De micro-organismen in rauwe melk spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van de kaassmaak.
Voer
Verder bleek dat het voer van de koeien uit de proef een belangrijk effect had op de bacteriepopulatie op de speenhuid. De impact van het voer op de micro-organismen in de melk en kaas was echter veel lager.
De onderzoekers veronderstellen dat het gebruik van het zuursel (starterculture) heeft bijgedragen aan het verbergen van het effect van het voer op de bacteriepopulatie in de melk en kaas. Het effect zou kunnen worden vergroot door een lagere dosis starterculture te gebruiken, aldus de onderzoekers.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-

Kuhn GF17003T NIEUW
Gebruikt, P.O.A.
-

AS Motor 901 SM (HIL) #26853
Gebruikt, € 6.670
-

Kuhn GF 8700
Gebruikt, P.O.A.
-

JOHN DEERE X127 ZITMAAIER (HIL) #692301
Gebruikt, € 3.950
Vacatures
Beleidsmedewerker Boomkwekerij
Royal Anthos - Hillegom
Teamleider teelt
IBN - Schaijk
Technisch Specialist
Pater Bloembollen - Spierdijk
Internationaal Accountmanager
Schaap Holland BV - Biddinghuizen
Stagiair(e) Redacteur Akker- en Tuinbouw
Nieuwe Oogst - NL
Weer
-
Vrijdag13° / 7°20 %
-
Zaterdag15° / 10°70 %
-
Zondag12° / 9°70 %













