Knoflookextract+kan+zaadcoating+vervangen
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Knoflookextract kan zaadcoating vervangen

Voor de bestrijding van de eerste generatie wortelvlieg in peengewassen lijkt het biologische middel NEMguard een veelbelovend alternatief voor het coaten van zaaizaad met Cruiser.

Cruiser met als werkzame stof thiametoxam is een insecticide uit de groep van de neonicotinoïden. Vanwege de risico's voor bijen is het zeer waarschijnlijk dat de toepassing om zaaizaad te coaten met deze insecticide komt te vervallen. Voor peentelers betekent het dat ze met name de wortelvlieg op een andere manier zullen moeten bestrijden.

Gewasbeschermingsspecialist Paul Goorden van Cebeco Agrochemie zette vorige week tijdens de Themadag Peen van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Emmeloord de bestrijdingsalternatieven op een rij. Hij maakte daarbij onderscheid tussen de bestrijding van de eerste generatie en later in het seizoen de tweede en derde generatie van de wortelvlieg.

Vraatschade

De wortelvlieg heeft twee tot drie generaties per jaar. Het insect overwintert voornamelijk als pop in de grond. Vanaf april start de eerste vlucht. Volwassen wortelvliegen kunnen 100 tot 120 eitjes afleggen. In een volgroeid gewas veroorzaken de larven van de wortelvlieg vraatschade vooral vanaf halverwege de peen tot aan de wortelpunt.

Voor de bestrijding van de eerste generatie wortelvlieg zijn in onderzoek bij PPO in Lelystad onder meer rijenbehandelingen met Vydate en het biologische middel NEMguard getest. Beide middelen zijn in principe aaltjesbestrijders. Uit de resultaten van een afgelopen jaar uitgevoerde proef blijkt dat met name NEMguard vergelijkbaar of zelfs beter werkt dan de zaadcoating met Cruiser. Vydate heeft wel een nevenwerking maar is duidelijk minder effectief op wortelvlieg.

'NEMguard is een granulaat op basis van een knoflookextract. Voor een goede werking is voldoende vocht nodig, dat is een belangrijk aandachtspunt', vertelt Goorden. 'Als de grond droog is tijdens het zaaien, dan moeten peentelers minimaal 20 millimeter kunnen beregenen. Ook in de periode daarna heeft NEMguard steeds voldoende vocht nodig voor een lange duurwerking.'

Nieuwe insecticide

Voor de bestrijding van de tweede en derde generatie wortelvliegen kunnen peentelers hoogstwaarschijnlijk beschikken over het nieuwe insecticide Benevia. Dit middel met de werkzame stof cyazapyr komt uit dezelfde groep als Coragen, nu nog de standaard voor bespuitingen tegen wortelvlieg tijdens het groeiseizoen.

'De proeven laten zien dat de werking van Benevia nog sterker is op wortelvlieg dan die van Coragen', meldt Goorden. 'Als het middel inderdaad dit voorjaar een toelating krijgt dan is het goed te gebruiken in afwisseling met Coragen en eventueel met pyrethroïden.'

Geleide bestrijding

Goorden wijst de peentelers in Emmeloord op de mogelijkheid van een geleide bestrijding van wortelvlieg. Met name het bedrijf de Groene Vlieg biedt deze bestrijdingsmethodiek aan met als uitgangspunt de meting van de plaagdruk op een perceel en monitoring tijdens het groeiseizoen om steeds op het juiste moment de juiste maatregelen te nemen.

Monitoring van wortelvlieg op perceelsniveau is volgens Goorden enorm belangrijk. 'De plaagdruk varieert sterk. In voorgaande jaren hebben we gezien dat de adviezen voor het aantal bespuitingen uiteenlopen van nul tot meer dan tien tijdens het groeiseizoen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer