Rabobank+helpt+door+droogte+getroffen+boeren
Nieuws
© DIRK HOL

Rabobank helpt door droogte getroffen boeren

Rabobank helpt boeren en tuinders die door de droogte acute liquiditeitsproblemen hebben. Dat heeft directievoorzitter Wiebe Draijer donderdag toegezegd tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de bank.

Recent is de Nederlandse agrarische sector, met name de akkerbouw, melkveehouderij en tuinbouw, getroffen door aanhoudende droogte. Dit resulteert in tegenvallende opbrengsten en extra kosten. 'Dit is een groot zorgpunt voor de landbouw', zegt Draijer.

Draijer verwacht dat een aanzienlijk deel van de boeren dit najaar in financiële problemen komt als zij hun betalingsverplichtingen moeten nakomen. 'Wij gaan klanten helpen om dit te overbruggen.' Hij denkt daarbij aan andere afspraken over aflossing en uitstel van betaling zodat de boeren en tuinders 'meer lucht' krijgen.

Sterk genoeg

De directievoorzitter denkt dat de financiële positie van de meeste agrarische bedrijven sterk genoeg is om een tegenslag zoals de droogte dit jaar op te vangen. 'Ik verwacht relatief weinig problemen als het gaat om het voortbestaan van bedrijven. Ik denk dat we het overgrote deel gewoon kunnen helpen, ook met de steunmaatregelen van de overheid.'

Op dit moment ziet de bank nog weinig acute problemen bij boeren en tuinders. Dit najaar verwacht Draijer dat de problemen zichtbaar worden. Hoeveel geld er nodig is om de boeren vooruit te helpen, of hoe groot de extra kosten en de oogstverliezen zijn, kan Rabobank nog niet zeggen. 'Het is te vroeg om de consequenties voor individuele ondernemers in te schatten, zegt Draijer.

'Het is wel duidelijk dat het verschil tussen de individuele boeren heel groot is', zegt Draijer. 'Een teler die zijn aardappelen die heeft kunnen beregenen en ze kan aanbieden op de vrije markt staat er anders voor dan de teler die op een vaste prijs heeft afgesproken en nu door de droogte een lagere opbrengst heeft.'

Bandbreedte

Draijer verwacht niet dat de voorzieningen die Rabobank voor boeren moet treffen de financiële positie van de bank in gevaar brengen. 'Wij kunnen dat opvangen. Voor ons is dat geen probleem. Ik denk dat de boeren een probleem hebben. Een aantal is in transitie, zoals de veehouderij die maatregelen heeft moeten nemen. Daar komt de droogte overheen.'

De voorspellingen dat er mogelijk meer droge jaren aankomen, ziet Draijer niet als aanleiding om de strategie te wijzigen. 'Ook als het volgend jaar weer heel droog is, verwacht ik dat dit past in de normale bandbreedte van kredietverlening in de land- en tuinbouw. Dat kan gebeuren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer