Zomer breekt geen droogterecord

Het droogterecord van 1976 wordt deze zomer niet gebroken, verwacht weerman en jongveeopfokker Gerrit Vossers uit Silvolde. 'De regen is gevallen! We hadden vanaf mei een hele droge periode met ontzettend hoge temperaturen.'

'De droogte uit 1976 hadden we geëvenaard en overschreden, maar de regen van de afgelopen dagen zorgde er voor dat we nu weer op het niveau van dat jaar zitten', geeft Vossers aan. 'En als we de trend bekijken, zal het ook niet meer zo droog worden. De komende tijd vallen er namelijk ook nog wel wat buien.'

De meeste regen viel in het westen en noorden van het land. 'In Noord-Holland en Friesland is op dit moment al 90 millimeter gevallen en dat is ruim de maandhoeveelheid. Langs de Oostgrens is het nog wel vrij droog. Daar zijn plekken die amper 15 millimeter hebben gehad.'

Om de voertekorten aan te vullen, is de hoop is nu gevestigd op een snede gras in de herfst, stelt Vossers. 'Er zijn varkenshouders die mais willen verkopen aan melkveehouders. De mogelijkheid is ook om mais te hakselen en daarna een nagewas te zaaien dat toch nog voor een snede gras kan zorgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer