Neerslagtekort+loopt+in+Oosten+verder+op
Nieuws
© Twan Wiermans

Neerslagtekort loopt in Oosten verder op

Het neerslag in het Oosten van Overijssel en Drenthe loopt eerder op dan dat het afneemt. Op veel plaatsen dreigt het te stijgen tot meer dan 300 millimeter, stelt waterschap Vechtstromen.

In grote delen van het werkgebied van het waterschap geldt een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater en rond een groot aantal kwetsbare natuurgebieden ook van bronwater.

Woordvoerder Marga Oosterveld laat weten dat daar op korte termijn geen verandering in komt. 'Er is wel regen gevallen, maar helaas is in het Oosten relatief weinig gevallen. Veel minder dan bijvoorbeeld in het Noorden van het land. Het landelijke beeld ziet er gelukkig wel iets positiever uit. Zo is het peil in het IJsselmeer weer iets gestegen.'

Naleving verbod

Het onttrekkingsverbod wordt volgens Oosterveld goed nageleefd. 'Dat is een compliment aan de sector. We hebben verscherpt toezicht. Als je een verbod instelt, moet je ook handhaven. Er zijn na eerdere waarschuwingen tien boetes uitgedeeld. Maar daar zijn de laatste weken geen boetes meer bijgekomen. Ondernemers in de boom- en lelieteelt, waarvoor de beschikbaarheid van water erg belangrijk is, weten ons bovendien goed te vinden om te checken waar wel water onttrokken kan worden.'

Onder boeren is wel onvrede over het grondwateronttrekkingsverbod in en rondom kwetsbare natuurgebieden. LTO Noord heeft diverse signalen ontvangen van landbouwers die in problemen komen of extra kosten moeten maken door het verbod op beregening uit putten die dicht bij natuurgebieden liggen.

Onderbouwing

De belangenorganisatie vindt de onderbouwing van het beleid van waterschap Vechtstromen voor het verbod uiterst mager en heeft protest aangetekend bij het waterschap. 'Het beregeningsverbod grijpt in op het belang van boeren en tuinders en dat aspect lijkt niet afgewogen te worden tegen de beperkte invloed op belangrijke natuurwaarden', stelt de belangenorganisatie op haar website.

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer