Handel in fruit dijt sneller uit dan productie

De wereldwijde handel in fruit neemt de laatste tien jaar sneller toe dan de productie. Dit meldt de Rabobank op de World Fruit Map, die verleden week op de Fruit Logistica in Berlijn is gepresenteerd.

Handel+in+fruit+dijt+sneller+uit+dan+productie
© Waitrose

De mondiale productie van fruit is het afgelopen decennium met ruim 2 procent per jaar gestegen, terwijl de handel in fruit met 7 procent per jaar omhoog is gegaan. Deze ontwikkeling zet de komende jaren nog voort, verwacht de bank.

'Daar zijn meerdere oorzaken voor', zegt Cindy van Rijswick, industrieanalist groente en fruit bij RaboResearch. 'Denk bijvoorbeeld aan de bevolkings- en welvaartsgroei in grote delen van de wereld en de daarmee gepaard gaande groeiende jaarrond vraag naar nieuwe, betere en andere producten die niet in eigen land kunnen worden geteeld.'

Verder worden teeltmethodes, koudeketens, bewaring, verpakking en transport steeds duurzamer, waardoor verdere globalisering van de fruithandel voor de hand ligt.

Vooral in het Midden-Oosten en Azië zal de fruitimport de komende jaren groeien

Cindy van Rijswick, industrieanalist groente en fruit bij RaboResearch

China

De groei zal wereldwijd niet overal hetzelfde zijn. 'Vooral in het Midden-Oosten en Azië zal de fruitimport de komende jaren groeien', meent Van Rijswick. 'De toenemende welvaart in China zorgt ervoor dat dit land binnen tien jaar de grootste fruitimporteur van de wereld is.'

In het afgelopen jaar werd ongeveer 9 procent van het geteelde fruit internationaal verhandeld. De drie grootste fruitproducenten ter wereld zijn China, India en Brazilië, samen goed voor 48 procent van de mondiale productie.

Bewaring en logistiek

Bewaring en logistiek zijn extreem belangrijk voor de handel in fruit. Door goede kwaliteitscontrole, bewaring en conditionering kan fruit over lange afstanden op een relatief duurzame manier per schip worden vervoerd. 'Hierdoor hebben landen als Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Peru wereldwijd afzetmarkten kunnen vinden voor hun fruit', vertelt Van Rijswick.

Daarnaast hebben deze landen een gunstige klimaat en hun ligging op het zuidelijk halfrond zorgt ervoor dat het teeltseizoen anders is dan op het noordelijk halfrond.

Fruitgigant Chili

'Chili exporteert relatief veel verschillende soorten fruit, zoals druiven, appels, blauwe bessen, kersen, kiwi's, avocado's en citrusfruit naar bestemmingen over de hele wereld. Daarbij profiteert deze fruitgigant sterk van de opkomende Aziatische markt.' Spanje en de Verenigde Staten zijn weliswaar grotere fruitexporteurs dan Chili, maar zij transporteren het fruit vooral naar buurlanden.

Veel meer dan groente wordt fruit verwerkt, onder meer tot sap en conserven De sterk gestegen populariteit van zachtfruit (onder andere blauwe bessen en frambozen) heeft ertoe bijgedragen dat de handel en consumptie van diepvries is gegroeid. In de periode 2007 tot en met 2017 lag de toename op 30 procent. Zulke groeicijfers haalden sappen en conservenfruit niet. Alleen de consumptie van vers fruit is sterker gestegen: met 40 procent.

Nederland

De positie van Nederland als fruitproducent in het mondiale speelveld is miniem. 'Telers in Nederland moeten zich zoveel mogelijk blijven richten op de productie van hoogwaardige, onderscheidende fruitsoorten en het leveren van toegevoegde waarde en diensten voor de lokale markt', is de visie van de Rabobank.

'Denk daarbij aan bewerkt fruit, nicheproducten, fruit voor nieuwe afzetkanalen zoals snackboxen en maaltijdsalades, en voorverpakte fruitsnacks', legt Van Rijswick uit. Ook ziet zij kansen voor een professionele jaarrondafzet van kersen en pruimen.
De Rabobank verwacht verder dat Nederland als doorvoerland voor de Europese Unie een prominente rol blijft vervullen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer