Ouwehand+stelt+32+vragen+over+varkensdrama+in+Haaren
Nieuws
© Dirk Hol

Ouwehand stelt 32 vragen over varkensdrama in Haaren

De Partij voor de Dieren heeft een ongewoon groot aantal Kamervragen gesteld over een recent ongeluk in een varkensstal in Haaren (N-Br). Door het uitvallen van de automatische ventilatie kwamen daar 1.200 varkens om het leven.

Maar liefst 32 schriftelijke vragen voor LNV-minister Carola Schouten leverde Kamerlid Esther Ouwehand woensdag in bij de griffier van de Tweede Kamer. Ze wil tot in de details weten wat er aan de hand was op het bedrijf en hoe de kwestie door de NVWA is afgehandeld.

Uit de vragen klinkt veel kritiek door op het houden van vleesvarkens in een volautomatisch systeem waarbij de dieren niet meer door mensen van voer en drinken worden voorzien. Ouwehand wil onder meer weten of dit 'de gangbare manier is waarop biggen in Nederland worden vetgemest' en hoeveel van dergelijke stallen in bedrijf zijn.

Fysieke controle

Daarop aansluitend vraagt het Kamerlid of het mogelijk is dat fysieke controle door de varkenshouder van de dieren en van de geautomatiseerde voer-, water- en ventilatiesystemen soms wel meerdere dagen kan uitblijven. Ze wil van Schouten weten wat die gaat doen om te voorkomen dat situaties als in Haaren zich vaker gaan voordoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer