Ouwehand stelt 32 vragen over varkensdrama in Haaren

De Partij voor de Dieren heeft een ongewoon groot aantal Kamervragen gesteld over een recent ongeluk in een varkensstal in Haaren (N-Br). Door het uitvallen van de automatische ventilatie kwamen daar 1.200 varkens om het leven.

Ouwehand+stelt+32+vragen+over+varkensdrama+in+Haaren
© Dirk Hol

Maar liefst 32 schriftelijke vragen voor LNV-minister Carola Schouten leverde Kamerlid Esther Ouwehand woensdag in bij de griffier van de Tweede Kamer. Ze wil tot in de details weten wat er aan de hand was op het bedrijf en hoe de kwestie door de NVWA is afgehandeld.

Uit de vragen klinkt veel kritiek door op het houden van vleesvarkens in een volautomatisch systeem waarbij de dieren niet meer door mensen van voer en drinken worden voorzien. Ouwehand wil onder meer weten of dit 'de gangbare manier is waarop biggen in Nederland worden vetgemest' en hoeveel van dergelijke stallen in bedrijf zijn.

Fysieke controle

Daarop aansluitend vraagt het Kamerlid of het mogelijk is dat fysieke controle door de varkenshouder van de dieren en van de geautomatiseerde voer-, water- en ventilatiesystemen soms wel meerdere dagen kan uitblijven. Ze wil van Schouten weten wat die gaat doen om te voorkomen dat situaties als in Haaren zich vaker gaan voordoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer