%27Ton+ge%C3%AFnvesteerd+in+vergunning+voor+niets%27
Interview
© Frank Uijlenbroek

'Ton geïnvesteerd in vergunning voor niets'

De familie Geijsel in het Drentse Ruinerwold moet een desinvestering van bijna 100.000 euro verwerken, als er geen oplossing wordt gevonden voor de gevolgen van het besluit om de minimumpercentages emissiereductie voor geur en ammoniak te halveren.

U hebt bijna 100.000 euro voor niets geïnvesteerd?

'Ja. Sinds 2013 heb ik per jaar 10.000 tot 30.000 euro betaald voor de aanvraag van vergunningen. Adviseurs kosten zomaar 150 euro per uur, juristen zelfs 250 euro per uur. Toen in 2017 de verdiensten snel opliepen, heb ik de vergunningaanvraag voor uitbreiding van driehonder naar achthonderd zeugen uit de bureaulade gehaald. Had ik dat maar niet gedaan. Ik dreig ook nog 20.000 euro aan leges aan de gemeente te moeten betalen.'

Ik ga ervan uit dat de luchtwasserfabrikanten een oplossing vinden, hun afzetmarkt is door dit besluit verdwenen

Bart Geijsel, varkenshouder in Ruinerwold

Wat bent u nu van plan?

'Inmiddels zijn we over de ergste teleurstelling heen. Ik ga er nu van uit dat de luchtwasserfabrikanten een oplossing vinden voor de problematiek. Hun afzetmarkt is door dit besluit geheel verdwenen. Zolang er geen oplossing is gevonden, blijft de vergunningaanvraag weer in de bureaulade liggen.

'Ik wil ervoor waken dat ik de helft van mijn werkzame leven druk ben met vergunningen aanvragen en procederen. Voorlopig draait ons bedrijf met driehonderd zeugen door, zonder investeringen te kunnen doen in milieu, dieroppervlak en extra welzijn.'

De Producenten Organisatie Varkenshouderij ervoer het besluit als een donderslag bij helder hemel. U ook?

'Burgerprotest speelt op ons bedrijf in Drenthe helemaal niet. De buurt heeft respect voor ons gezinsbedrijf. Maar ik constateer dat de regeringsverantwoordelijken op nationaal niveau de vergunningverlening willen blokkeren, met het oog op de burgerprotesten en de sanering van de varkenshouderij. Het rapport van Wageningen University & Research geeft ze de gelegenheid dat te doen.

• Lees ook: POV vindt verlagen emissiefactoren luchtwassers te voorbarig

'Belachelijk dat onze eigen Wageningse universiteit onderzoek aanlevert waarmee dit besluit kon worden genomen. Wie het rapport goed doorneemt, leest dat de conclusie vooral is dat er niet goed kan worden gemeten. Nu moeten de goeden lijden onder de kwaden die de luchtwasserregels niet zo nauw nemen. Vergelijkbaar met de gevolgen van de mestfraude.'

Misschien maakt u kans op vergunningverlening als u zelf probeert aan te tonen dat de luchtwasser op uw bedrijf wel werkt en voldoet aan de strengste emissienormen?

'Geur is een subjectieve meting en het kost handenvol geld om mensen proefondervindelijk te laten bepalen wat de geurbelasting is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer