Aantal+stalbranden+neemt+niet+af
Nieuws
© Pixabay

Aantal stalbranden neemt niet af

Door de stalbrand waarbij 2.500 varkens omkwamen, gisteren in het Gelderse Didam, staat de teller dit jaar op 29 stalbranden. Het aantal stalbranden neemt niet af, concludeert LTO portefeuillehouder Alfred Jansen. Hij ziet een verband met de invoering van luchtwassers.

Dit zei Jansen vanochtend tijdens een radiointerview bij Omroep Gelderland. De LTO-portefeuillehouder Veiligheid benadrukt dat de sector er hard aan werkt om het tij te keren. In samenwerking met andere betrokken partijen zoals de Dierenbescherming, Brandweer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en de POV is het nieuwe actieplan Stalbranden 2018-2022 opgesteld, waarin elektrakeuring niet alleen in nieuwe, maar ook in bestaande stallen verplicht is gesteld.

Volgens critici is het vernieuwde actieplan ontoereikend, omdat sprinklerinstallaties niet verplicht zijn en er geen vluchtwegen zijn als er een stalbrand ontstaat. In reactie op de presentatie van het vernieuwde actieplan zei landbouwminister Carola Schouten vorige maand dat er mogelijk nadere aanscherping volgt.

Het ministerie doet onderzoek naar de kosten van aanscherping van de regels. Dit najaar wordt de uitkomst hiervan bekend.

Social mediastorm

De stalbrand in Didam maakte gisteren veel los op social media en de site van Omroep Gelderland die live verslag deed van de bluswerkzaamheden. Steunbetuigingen aan de varkenshouder en blijken van afschuw en woede over de brand buitelden over elkaar heen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer