Evers+Agro+toont+ruggenteeltwoeler+op+ATH
Nieuws
© Evers

Evers Agro toont ruggenteeltwoeler op ATH

Machinefabrikant Evers Agro uit Almelo toont in september tijdens de landbouwbeurs AgroTechniek Holland (ATH) in Biddinghuizen voor het eerst een ruggenteeltwoeler. Deze machine is gemaakt om gewassen op ruggen te telen.

De ruggenteeltwoeler is ontwikkeld om gewassen als mais, koolzaad en wortelen op ruggen te verbouwen. De combinatie van diepe, niet-kerende grondbewerking bij het maken van ruggen zorgt ervoor dat gewassen dieper en beter wortelen, aldus Evers Agro.

De zaaicombinatie bestaat uit een speciaal ontwikkelde woeler met daarachter een zaaimachine waarmee de hoofdgrondbewerking in één werkgang is uit te voeren. De woeler trekt de grond tot maximaal 45 centimeter diep los. Daarna vormen speciaal ontwikkelde elementen aan beide zijden van de rijen de rug.

Warmte

Door ruggenteelt wordt de bodemoppervlakte vergroot waardoor er meer warmte in de grond komt. Hierdoor ontstaat snellere wortelontwikkeling. Daarnaast worden nutriënten door de hogere wortelmassa beter opgenomen waardoor minder uitspoeling naar het grondwater plaats vindt, stelt Evers Agro.

Verder is het mogelijk vroeger in het seizoen te zaaien. Ook is het draagvermogen tijdens andere bewerkingen in het seizoen veel beter.

Wortelgewicht

Uit onderzoeken blijkt dat het wortelgewicht van mais op ruggen zo'n 25 procent hoger is dan bij traditionele teelt. Uiteindelijk leidt dit tot verhoging van de gewasopbrengst.

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer