Amatechnica+is+feestje+voor+Amazone%2Dfans
Achtergrond
© Landbouwmechanisatie

Amatechnica is feestje voor Amazone-fans

Amazone heeft eind mei zijn tweejaarlijkse Amatechnica gehouden. Op die dag presenteert de Duitse fabrikant in een kermisachtige sfeer zijn noviteiten aan akkerbouwers en loonwerkers in het veld. De dag is ook populair bij Nederlandse klanten.

Vooruit, er moet misschien hier en daar nog een beetje mais worden gezaaid, maar de grootste voorjaarsdrukte was eind mei wel achter de rug. En dus hebben akkerbouwers en loonwerkers alle tijd om af te reizen naar Hasbergen-Gaste in Duitsland, thuisbasis van de Duitse machinebouwer Amazone.

Traditiegetrouw presenteert Amazone een jaar na de vakbeurs Agritechnica in Hannover nog eens zijn noviteiten in de velden rondom de fabriek. Amatechnica is ook populair bij Nederlandse gebruikers. Bij Amazone-importeur Kamps de Wild hadden zich maar liefst zevenhonderd mensen voor de dag in Hasbergen-Gaste aangemeld.

Amatechnica is boven alles een netwerkdag, waarbij verkopers de nieuwe machines van dichtbij kunnen bekijken.
Amatechnica is boven alles een netwerkdag, waarbij verkopers de nieuwe machines van dichtbij kunnen bekijken. © Landbouwmechanisatie

Nieuwe AmaTron 4-touchscreen was niet op Agritechnica

Klantennetwerkdag

Amatechnica is een klantennetwerkdag, waarbij het de bezoekers aan niets ontbreekt. Er is genoeg te eten en te drinken, er is een kop-van-jut en een boksbal waar bezoekers hun energie kwijt kunnen, en ze kunnen met pijl en boog ballonnen kapotschieten. Met een stand met cowboyhoeden, zonnebrillen en regenponcho's neemt de fabrikant een voorschot op onzekere weersvoorspellingen.

Bezoekers kunnen in verschillende talen een rondleiding door de fabriek volgen en een blik werpen in de kunstmeststrooiertesthal. Tegenover de fabriek staan oldtimers opgesteld, waarvan sommige met een Amazone-strooier erachter.

Voorafgaand aan de machinedemonstratie tonen vier schaapshonden hoe zij landgeiten over een paard kunnen laten springen.
Voorafgaand aan de machinedemonstratie tonen vier schaapshonden hoe zij landgeiten over een paard kunnen laten springen. © Landbouwmechanisatie

Helikopter

Het is mogelijk met een helikopter een rondvlucht boven het fabrieks- en demonstratieterrein te maken, veilinghuis Ritchie Bros. veilt jong gebruikte Amazone-machines en in de machinering kunnen geïnteresseerden vanaf twee tribunes de nieuwste Amazone-machines, begeleid door amazones te paard, zien.

Groot machinenieuws was er in Hasbergen-Gaste niet te vinden. Daar is Amatechnica ook niet voor bedoeld. Toch liet Amazone iets zien dat op Agritechnica nog niet te zien was: het AmaTron 4-touchscreen. Dit nieuwe 8 inch-aanraakscherm zal op termijn de AmaTron 3-terminal vervangen.

Het nieuwe AmaTron 4 Isobus-touchscreen is 8 inch groot en kan ook isobus-machines van andere fabrikanten aansturen.
Het nieuwe AmaTron 4 Isobus-touchscreen is 8 inch groot en kan ook isobus-machines van andere fabrikanten aansturen. © Landbouwmechanisatie

Isobus-terminal

Met de nieuwe Isobus-terminal is het mogelijk alle Amazone Isobus-machines aan te sturen, maar ook Isobus-machines van andere machinefabrikanten. Het touchscreen heeft ook nog een aantal fysieke knoppen, omdat de knoppen op een aanraakscherm op een schuddende trekker nu eenmaal lastig te bedienen zijn.

In de machinering kwamen de noviteiten nog eens voorbij die de fabrikant eind vorig jaar voor het eerst aan het publiek toonde. Zoals de windcorrectie voor op de modernste Amazone-kunstmeststrooiers. De techniek meet de windrichting en windkracht en past het strooibeeld van de kunstmeststrooier daarop aan.

Nadat de Amazone-machines in de machinering aan het publiek zijn getoond, is het tijd voor een kleine demonstratie in het veld.
Nadat de Amazone-machines in de machinering aan het publiek zijn getoond, is het tijd voor een kleine demonstratie in het veld. © Landbouwmechanisatie

UX-spuitmachine

Ook konden de bezoekers de vernieuwde getrokken UX-spuitmachine zien, een machine die ook in Nederland populair is. Na de update en de opties als ContourControl en SwingStop is de machine weer helemaal bij de tijd.

ContourControl zorgt ervoor dat de spuitboom altijd even hoog boven het gewas blijft. Om horizontale boombewegingen (het zwiepen) tegen te gaan, heeft Amazone SwingStop ontwikkeld.

Snelheid spuitboom

Acceleratiesensoren in de bomen meten de snelheid van de spuitboom en vergelijken die met de rijsnelheid. Ontstaat er een verschil, dan worden deze bewegingen hydraulisch gecorrigeerd.

et Russische akkerbouwhart gaat sneller kloppen: een Kirovets-kniktrekker met daarachter een 12 meter brede Citan-zaaimachine.
et Russische akkerbouwhart gaat sneller kloppen: een Kirovets-kniktrekker met daarachter een 12 meter brede Citan-zaaimachine. © Landbouwmechanisatie

Verder waren het in de machinering vooral de grote en brede Amazone-machines die indruk maakten. Achter een grote Fendt 1050 Vario had de fabrikant bijvoorbeeld een 12 meter brede getrokken Catros+-schijveneg gehangen met schijven met een diameter van 510 millimeter. De machine heeft een contourframe, zodat de vierdelige machine de contouren van de bodem exact kan volgen.

Behalve de nieuwste modellen waren ook flink wat oldtimers te zien op Amatechnica.
Behalve de nieuwste modellen waren ook flink wat oldtimers te zien op Amatechnica. © Landbouwmechanisatie

Kirovets-kniktrekker

Even later is het de beurt aan een gedateerde, maar prachtig fluitende, Kirovets-kniktrekker met daarachter een 12 meter brede Citan-zaaimachine. De combinatie bewijst dat ook een oudere trekker prima overweg kan met de modernste zaaimachine.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer