Toenemende+kritiek+op+droogtebeleid+Julia+Kl%C3%B6ckner
Nieuws
© Archief

Toenemende kritiek op droogtebeleid Julia Klöckner

Voor Duitse boeren die in problemen raakten door de extreme droogte, komt er voorlopig nog geen financiële hulp van de overheid. Een ingelaste droogte-top in Berlijn eindigde maandag zonder concrete besluiten.

Het landelijke ministerie van Landbouw overlegde net als enkele weken geleden met vertegenwoordigers van alle Duitse deelstaten. Op tafel lagen voorlopige ramingen van de schade in de agrarische sector die voor een deel van het land al geraamd wordt op meer dan een miljard euro.

Desondanks liet het ministerie van Landbouw na afloop weten dat nog geen beslissing genomen kan worden over financiële steun door de landelijke overheid. Minister Julia Klöckner houdt vast aan haar eis dat eerst de definitieve oogstraming voor heel Duitsland bekend moet zijn. Dat wordt op z'n vroegst eind volgende week.

Geen helder signaal

Onder de boeren groeit de onvrede over de afwachtende houding van de bewindsvrouw. Ook de vertegenwoordigers van de deelstaten lieten na afloop van de bijeenkomst kritische reacties horen. 'Dat er in deze situatie geen helder signaal uit Berlijn komt, is teleurstellend', aldus Landbouwminister Till Backhaus van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren.

Hij benadrukte dat zijn deelstaat alle gevraagde gegevens vorige week al heeft geleverd. 'Ik had gehoopt dat nu een beslissing genomen kon worden. Nog langer wachten kan de doodsteek zijn voor bedrijven in acute financiële nood', reageert Backhaus.

Helft schade vergoeden

Eerder had de bewindsman al voorgesteld om tot een regeling te komen waarbij ondernemers 50 procent van de droogteschade door de overheid vergoed krijgen. In bijzondere gevallen zou dat opgetrokken kunnen worden tot 80 procent. Daarover had hij contact gehad met zijn collega's van de eveneens zwaar getroffen deelstaten Sleeswijk-Holstein, Brandenburg, Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Saksen.

'Wij houden vast aan onze dienstregeling: pas wanneer er concrete en betrouwbare cijfers zijn, kan een definitieve beslissing genomen worden over hulp door de landelijke overheid. En dat is pas volgende week', verwoordde staatssecretaris Hermann Aeikens het standpunt van de Bondsregering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer