Droogteschade+Duitsland+hoger+dan+miljard+euro
Nieuws
© DIRK HOL

Droogteschade Duitsland hoger dan miljard euro

De droogteschade in de Duitse land- en tuinbouw lijkt daadwerkelijk de miljard euro te overstijgen. De nieuwste schaderamingen van de deelstaten wijzen dat uit.

In Berlijn zijn afgelopen weekeinde de voorlopige ramingen bekend gemaakt die verschillende deelstaten aanleverden bij Landbouwminister Julia Klöckner. Bovenaan staat Sleeswijk-Holstein. Het landbouwministerie van die deelstaat verwacht een schade bij boeren en tuinders van totaal 422 miljoen euro.

Sachsen komt met een schatting van ongeveer 308 miljoen euro, Sachsen-Anhalt met 237 miljoen. De relatief kleine deelstaat Hessen raamt de schade van de veel kleinere oogsten op 150 miljoen euro. Niet alle deelstaten leverden hun prognose al in, maar in totaal is inmiddels voor 1,1 miljard schade gemeld bij het landelijke ministerie.

Nog geen financiële hulp

Minister Klöckner overlegt maandag met de deelstaten over de situatie. Ze liet eerder weten dat een beslissing over financiële hulp aan boeren en tuinder pas begin september genomen kan worden. Dan heeft ze een definitief overzicht over de opbrengsten van de meeste producten.

Het geven van vergoedingen aan boeren is een verantwoordelijkheid van de deelstaten. Alleen als de droogte tot nationale ramp is verklaard, kan ook minister Klöckner de portemonnee trekken. Zover is ze nog lang niet, blijkt uit uitlatingen in de media.

Brede weersverzekering

'Ik kan niet zonder representatieve cijfers en feiten de nationale noodtoestand uitroepen en op het gevoel schadevergoedingen afkondigen', zei ze tegen het weekblad Der Spiegel. In een ander interview wees ze overheidssteun voor een brede weersverzekering af. Een dergelijke verzekering is er nu in Duitsland niet.

Bekijk meer over: