Nederland goed in produceren en exporteren van bier

De productie van bier in Nederland steeg vorig jaar 48 procent tot ruim 3,9 miljard liter. Nederland staat daarmee in de Europese Unie (EU) op de vierde plaats en blijft de grootste bierexporteur van de 28 EU-landen.

Nederland+goed+in+produceren+en+exporteren+van+bier
© Heineken

In 2017 werd in de Europese Unie (EU) meer dan 41 miljard liter bier met alcohol geproduceerd. Dat is 2,5 miljard liter meer dan in 2016. De bierproductie in de EU kwam overeen met bijna 81 liter per inwoner.

Daarnaast produceert de EU bijna 900 miljoen liter (2 procent) bier dat geen of minder dan 0,5 procent alcohol bevat, zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Duitsland

Twee derde van het bier met alcohol dat in de EU werd geproduceerd, was afkomstig uit zes lidstaten. Duitsland was vorig jaar met 8,1 miljard liter (20 procent van de totale EU-productie) de grootste producent. Dat wil zetten dat ongeveer één op de vijf bieren met alcohol in de EU afkomstig is uit Duitsland.

Duitsland wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (5,6 miljard liter geproduceerd of 14 procent), Polen (4 miljard liter of 10 procent), Nederland (3,9 miljard liter of 9 procent), Spanje (3,6 miljard liter of 9 procent ) en België (2,4 miljard liter of 6 procent).

Vergeleken met 2016 noteerde Nederland (+ 48 procent) de hoogste stijging van de productie van alcoholhoudend bier, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (+ 14 procent) en Portugal (+ 11 procent). Daarentegen daalde de bierproductie in Griekenland met -9 procent, gevolgd door Slowakije (-5 procent), Bulgarije en Litouwen (beide -4 procent).

Topexporteur

Nederland exporteerde vorig jaar 1,9 miljard liter bier met alcohol. Daarmee was het de grootste bierexporteur van alle EU-lidstaten, vóór België en Duitsland (beide 1,6 miljard liter), gevolgd door Frankrijk (0,7 miljard liter) en het Verenigd Koninkrijk (0,6 miljard liter).

Van de export naar buiten de EU is de Verenigde Staten verreweg de belangrijkste bestemming. Vorig jaar werd 1,1 miljard liter bier met alcohol naar de VS geëxporteerd. Dit is bijna een derde van de totale export van bier vanuit de EU. De VS wordt gevolgd door China (520 miljoen liter of 15 procent) en Canada (210 miljoen liter of 6 procent).

Van de bieren die van buiten de EU worden geïmporteerd, is Mexicaans bier het populairst. Ruim de helft (211 miljoen liter) kwam uit dat land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer