Akkerbouwers+ontwikkelen+Bloemen+en+Bijtjes%2Dbier
Nieuws
© Eigen Foto

Akkerbouwers ontwikkelen Bloemen en Bijtjes-bier

Met het Bloemen & Bijtjes-bier willen akkerbouwers samen met een bierbrouwer in Groningen natuur en landbouw weer met elkaar verenigen. Het bier werd onlangs gepresenteerd bij bierbrouwer Bax Bier in Groningen.

Twee akkerbouwbedrijven uit Finsterwolde en Bellingwolde telen op 4 hectare de granen voor het bier, in samenwerking met brouwerij Bax Bier. Hun streven is om met meerdere akkerbouwers 100 hectare granen te telen voor lokale bieren en lokale jenever, Maar ook andere producten als havermelk, risotto, miso, haverthee en havermout. 'Dat areaal heeft effect op het landschap', stelt akkerbouwer Gert Noordhoff van de Graanrepubliek.

Hij merkt een toenemende belangstelling onder boeren en consumenten voor de lokale dranken. 'Mensen willen steeds vaker weten waar hun producten vandaan komen. Vaak gaat graan anoniem het brouwproces in.'

3D-granen

'Het bier is geteeld volgens het principe van 3D-granen. Door de graanpercelen worden klavers gezaaid om nectar te kunnen bieden voor insecten. Zij hebben het steeds moeilijker in het schralere landschap. Daarnaast helpen de klavers om de bodem gezond te maken, de bacteriën die de worteluiteinden van de planten zitten binden stikstof uit de lucht en geven die af aan de bodem.

Brouwer Jeroen Bax: 'Vroeger was Groningen een belangrijke bierstad. De stad kende vele tientallen brouwerijen. Het graan dat voor het brouwen van bier nodig was werd geteeld in de Ommelanden. In de loop der jaren zijn de brouwerijen verdwenen en inmiddels verdwijnt het brouwgerst dat in de provincie wordt geteeld via anonieme ketens naar de wereldmarkt. Wij willen ons bier weer zo veel mogelijk brouwen van Gronings graan. Dit is een eerste stap.

Graanrepubliek

Naast reguliere gerstemout gebruikt Bax daarom Emmertarwe van de Graanrepubliek. 'Wij hopen dat wij over niet al te lange tijd ook het gerstemout uit de provincie kunnen betrekken, maar zover is het nog niet. Daarvoor zal er een mouterij moeten worden gestart. Inmiddels zijn daarvoor ook de eerste plannen'.

Halverwege juli presenteert de Graanrepubliek zijn eigen jenever.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer