Cichorei%2Dcampagne+levert+8%2C5+ton+inuline+per+hectare
Nieuws
© Twan Wiermans

Cichorei-campagne levert 8,5 ton inuline per hectare

Sensus denkt eind volgende week de cichorei-campagne te beëindigen. Met gemiddeld 54 à 55 ton cichorei en zo'n 8,5 ton inuline per hectare is het een goed groeiseizoen geweest.

'We zijn tien à veertien dagen eerder klaar dan de vorige campagne, maar dat heeft te maken met het grotere areaal in 2016. Voor 2017 en 2018 heeft verwerker Sensus gekozen voor een kleiner areaal', zegt René Schunselaar, manager agro bij Sensus.

De huidige campagne is vorig jaar in week 37 begonnen, terwijl dat een jaar eerder in week 38 was. Door de duidelijk hogere opbrengsten duurt de huidige campagne langer dan verwacht. Er zijn dit jaar meerdere telers die uitkomen boven de 10 ton inuline per hectare.

Teeltoptimalisatie

Voor een rendabele teelt van cichorei in Nederland streeft Sensus naar een opbrengst van gemiddeld 10 ton inuline per hectare. Via teeltoptimalisatie, genetische vooruitgang van rassen en teeltinnovatie moeten telers dit productieniveau in 2023 bereiken. Dit is gebaseerd op een wortelopbrengst van netto 60 ton per hectare met een inulinegehalte van 17 procent.

'Er zijn nu eigenlijk geen percelen cichorei meer die mislukken'

Volgens Schunselaar zijn te telers goed op weg: 'De hoge opbrengsten zijn dit jaar toe te schrijven aan het goede groeiseizoen, maar telers mogen ook naar zichzelf kijken. Ze hebben qua teelt stappen vooruit gezet richting 10 ton inuline per hectare en dat werpt zijn vruchten af. Er zijn nu eigenlijk geen percelen cichorei meer die mislukken.'

Veel neerslag

Net als bij de suikerbieten gaf de vele neerslag problemen bij het rooien. 'In de tweede week van januari zat er nog ongeveer 160 hectare cichorei in de grond. Deze week ging het nog maar om enkele percelen of perceelgedeelten met in totaal een paar hectare', weet Schunselaar. 'Gelukkig is serieuze vorst achterwege gebleven. Daar komen we goed mee weg.'

Het bevriezen en weer ontdooien van is bij cichorei overigens niet zo'n groot probleem als bij suikerbieten. 'De houdbaarheid en de verwerkbaarheid van de cichorei blijft zo'n beetje gelijk. De kwaliteit van de inuline gaat wel snel achteruit en dat willen we niet', legt Schunselaar uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer