Bladschimmelbestrijding+lastiger+bij+slapende+bieten
Nieuws
© Eigen Foto

Bladschimmelbestrijding lastiger bij slapende bieten

Veel bietenpercelen op met name de lichte gronden zullen de komende weken te maken krijgen met slapende bieten die ook 's nachts niet meer overeind komen.

Het is droog en de verwachting is dat de komende veertien dagen nog geen regen van betekenis gaat vallen. Daardoor zal op de lichte gronden het bietenblad verbranden of afsterven. Dit heeft gevolgen voor de bladschimmelbestrijding.

Voor een goede werking moeten de fungiciden worden opgenomen door het blad. Dit gaat het beste bij opstaand, vitaal blad. Bladeren die slap hangen, nemen de fungiciden veel minder goed op. Het effect van een bespuiting zal dan ook minder zijn.

Het onderzoeks- en kenniscentrum IRS adviseert om een bespuiting uit te voeren op het moment dat er zoveel mogelijk bladeren overeind staan. Dit zal veelal 's morgensvroeg zijn.

Afsterven

Op percelen waar de bieten slapen en 's nachts niet meer overeind komen, sterft het blad af. Met de huidige weersberichten is de verwachting dat op deze percelen vrijwel al het blad zal afsterven, als telers ze niet beregenen.

'In dat geval is het beter om de bladschimmelbespuitingen uit te stellen tot de eerste vlekjes zichtbaar zijn op het nieuwgevormde blad. Dit zal een à twee weken na de regen van betekenis zijn. Houd dit wekelijks in de gaten', aldus het IRS.

Op percelen die beregend worden of waar de bieten niet slapen, is het advies om te blijven controleren op bladschimmels en bij aantasting of uitbreiding van de aantasting een bestrijding uit te voeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer