Strengere+regie+op+verdeling+water
Nieuws
© Pixabay

Strengere regie op verdeling water

De aanhoudende droogte en watertekorten leiden tot een striktere verdeling van het beschikbare water in Nederland. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft dit ondergebracht bij de Landelijke Commissie Waterverdeling.

De commissie staat onder leiding van voorzitter Bart Vonk en zal nauw samenwerken met waterschappen, provincies, betrokken ministeries en drinkwaterbedrijven om op landelijk en regionaal niveau de verdeling van het water op elkaar af te stemmen.

Het neerslagtekort in Nederland is toegenomen tot 278 millimeter en zal naar verwachting de komende twee weken stijgen naar 308 millimeter. Naast het stijgende neerslagtekort neemt de afvoer via de Rijn en Maas af.

Bij Lobith ligt de afvoer nu onder de kritieke grens van 1.000 kubieke meter per seconde en deze daalt de komende week naar verwachting tot 915 kubieke meter per seconde. De Maasafvoer bij St. Pieter lijkt weer wat te stijgen. Dit kan oplopen richting 40 tot 50 kubieke meter per seconde.

'Om het huidige neerslagtekort te compenseren, is er twee à drie maanden normale neerslag nodig. Met deze neerslag is het grondwater nog niet aangevuld. Dat kost tweehonderd dagen', zegt Vonk.
In aanloop naar de zomer is het waterpeil van het IJsselmeer ten opzichte van het winterpeil met 20 centimeter verhoogd. Doorgaans is dat 10 centimeter. 'Dat hebben we op voorhand gedaan, omdat we zagen aankomen dat het relatief droog zou worden.'

Beregeningsverbod

Voorlopig is van een algemeen beregeningsverbod geen sprake. Al kan het aantal gebieden waar dit geldt nog wel worden uitgebreid.

Directeur-generaal Michèle Blom van het ministerie van I&W zei donderdag tijdens een persconferentie van de betrokken overheden dat wordt getracht de schade voor de landbouw zoveel mogelijk te beperken.

'In heel Nederland is sprake van een feitelijk watertekort. Dat betekent dat de vraag groter is dan het aanbod. Er valt te weinig regen en er komt te weinig water binnen via de rivieren. Het IJsselmeer is de watervoorraad van Nederland. De waterschappen kunnen dezelfde hoeveelheid water uit het IJsselmeer pompen als in de afgelopen periode, maar niet méér.'

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 1 augustus).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer