Waterschap+Limburg+breidt+onttrekkingsverbod+uit
Nieuws
© Twan Wiermans

Waterschap Limburg breidt onttrekkingsverbod uit

Waterschap Limburg heeft het aantal beken in Zuid-Limburg waar een onttrekkingsverbod geldt, sinds vrijdag uitgebreid. Het verbod geldt voor zowel bedrijven (zoals agrariërs en hoveniers), gemeenten en particulieren. Is sommige gevallen worden echter uitzonderingen gemaakt.

Het verbod is van kracht tot het moment dat de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober 2018. Met het verbod wordt verdere daling van het waterpeil in de beken voorkomen en daarmee verdere schade aan flora en fauna.

Onttrekkingsverbod

Het verbod geldt voor het onttrekken van water uit de volgende beken: Bosbeek (Meinweg), Eyserbeek, Geul, Hemelbeek, Klitserbeek, Mechelderbeek, Putbeek, Rode Beek Vlodrop, Rode Beek Vlodrop-Bergerhof, Selzerbeek, Vlootbeek en Zieversbeek. Kapitaalintensieve teelten, zoals fruit- en groenteteelt, bloemen- en plantenteelt die niet met grondwater kunnen beregenen, hebben een ontheffing voor het onttrekken van water uit de desbetreffende beken.

Daarnaast geldt het verbod niet voor onttrekkingen met weidepompen voor veedrenking en voor onttrekkingen uit het grondwater. Het waterschap adviseert om beekwater niet te gebruiken voor veedrenking in verband met de afnemende waterkwaliteit.

Handhaving verbod

Het waterschap heeft alle vergunninghouders en/of melders van het onttrekken van oppervlaktewater schriftelijk geïnformeerd over het verbod. Handhavers van het waterschap controleren op naleving van het verbod. Ze zullen komende tijd veel aanwezig zijn in het gebied en controles uitvoeren vanuit de lucht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer