Afvoer Rijn nu onder kritieke grens van duizend kuub

De waterafvoer van de Rijn is bij Lobith gezakt onder de kritieke grens van 1.000 kubieke meter per seconde. Dat gebeurde maandagavond voor het eerst in de huidige droogteperiode.

Afvoer+Rijn+nu+onder+kritieke+grens+van+duizend+kuub
© VidiPhoto

Bij een dergelijke geringe afvoer wordt niet alleen de scheepvaart steeds meer gehinderd, maar komt er ook te weinig water binnen voor een goede zoetwatervoorziening in Nederland. Minister Cora gaf Nieuwenhuizen (I&W) gaf begin juli aan dat de situatie bij een instroom van 1.000 kuub of minder 'problematisch' wordt.

• Lees ook: 's Ochtends waterinstroom bij Lobith checken

Op dat moment kwam er via de Rijn nog ongeveer 1.200 kuub per seconde binnen. De verwachting van Rijkswaterstaat is dat de afvoer de komende dagen verder terugloopt tot ruim 960 kuub, waarna donderdag een zekere stabilisatie kan inzetten. Inmiddels is code geel afgekondigd.

Maas gehalveerd

De afvoer van de Maas is de afgelopen maand bijna gehalveerd naar gemiddeld iets minder dan 50 kubieke meter per seconde. Rijkswaterstaat verwacht voor de komende dagen geen verdere afname en meldt dat er voldoende water in de Maas is om aan de watervraag te voldoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer