Agrifirm betaalt bijna 530 euro per ton sojabonen

Agrifirm betaalt 529,75 euro per ton sojabonen over de oogst van 2017. Naast de hogere poolprijs liet de oogst vorig jaar betere opbrengsten en meer eiwit zien.

Agrifirm+betaalt+bijna+530+euro+per+ton+sojabonen
© Alex J. de Haan

Al meer dan vijf jaar investeert Agrifirm in de teelt van soja in Nederland. Dat is niet zonder resultaat gebleken. In 2017 is de hoogste opbrengst op 4,2 ton (netto, drooggewicht) uitgekomen, een nationaal record. De gemiddelde opbrengst was 3,0 ton per hectare. Het hoogste eiwitgehalte was 45,0 procent, wat ook een record is.

In een ketensamenwerking met Alpro wordt meer dan 90 procent van de sojabonen verwerkt tot sojadrinks. De afzet richting andere sojaverwerkers voor humane consumptie is nog in ontwikkeling. De kwaliteit die niet voldoet voor humane consumptie wordt vermarkt in de veevoedersector.

Kwaliteit

In de pool wordt, op basis van een staffel, de geleverde kwaliteit gewaardeerd middels een premiestelsel. De telers die de gewenste kwaliteit leveren hebben een poolprijs gerealiseerd van 529,75 per ton. Bovenop de poolprijs ontvangen telers die lid zijn een bedrag van 2,25 euro per ton aan ledenvoordeel.

Belangrijk bij de kwaliteit van sojabonen voor humane consumptie is de gezondheid van de boon en het eiwitgehalte. Een gezonde sojaboon, met een blanke kleur en een zo hoog mogelijk eiwitpercentage voldoet het beste om verwerkt te worden in een sojadrink.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer