Airco+geeft+koeien+verkoeling+tijdens+warme+dagen
Nieuws
© Arie Meijer

Airco geeft koeien verkoeling tijdens warme dagen

In de stal van melkveehouder Herman Kleinjan in Daarle hangt een airconditioning voor koeien. Het systeem hangt over de hele lengte in de stal.

Officieel is het geen airco maar een ventilator, omdat het systeem de lucht niet koelt. Herman Kleinjan had vorig jaar de primeur, omdat hij in Nederland de eerste is met het systeem. 'Het is een nieuw systeem dat zich onderscheidt, omdat het verse lucht in de stal brengt. De bestaande ventilatiesystemen zijn eigenlijk allemaal gebaseerd op het rondblazen van bestaande stallucht. De perst echt frisse verse lucht (van buiten) met grote ventilatoren in een buis met allemaal ventielen erop.'

De ventielen zijn te verstellen. Volgens de melkveehouder moesten de koeien alleen de eerste keer aan het systeem wennen. Ondanks dat het veel lawaai maakt, is het systeem aangenaam voor zowel de koeien als de melkveehouder zelf. 'De dames die liggen heerlijk te genieten nu. Je zou het zelf moeten ervaren om te weten wat ze voelen, want ondanks dat er heel veel ventielen opzitten spuit er heel veel lucht uit zo'n ventiel, omdat er behoorlijke ventilatoren achter staan.'

Kleinjan zegt dat de ventilator een luxe is, maar dat het systeem ook goed is voor zijn 75 melkkoeien. '

Hittestress is denk ik algemeen wel bekend bij koeien. Afhankelijk van de luchtvochtigheid, maar toch bij een graad of 16, 17, 18 graden heb je toch stress bij de koe. We hebben beperkte weidegang hier. We kunnen namelijk niet de hele dag weiden omdat we te weinig huiskavel hebben. Daarom gaan ze eigenlijk 's middags al op stal bij ons en als je ze in de stal hebt, dan wil je ze ook wel lekker fris neerleggen. En met succes tot nu toe.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer