Boer+spil+in+klimaatambities+Nijmeegse+Vierdaagse
Nieuws
© Fotopersburo Niek

Boer spil in klimaatambities Nijmeegse Vierdaagse

Stichting Vierdaagse Feesten en de ZLTO-afdelingen Rijk van Nijmegen en Land van Cuijk hebben de intentie uitgesproken om de Vierdaagse Feesten over drie jaar energieneutraal en over vijf jaar klimaatneutraal te organiseren.

De initiatiefnemers streven ernaar dat alle stroom die tijdens de Vierdaagse Feesten in Nijmegen wordt afgenomen over drie jaar van boeren komt. Het gaat om 100.000 kilowatt per evenement. Die stroom wordt nu nog geleverd door gemeente Nijmegen via diverse aftappunten. Dat kost de stichting jaarlijks 37.000 euro.

Het is de bedoeling dat boeren in de omgeving zonnedaken aanleggen op hun stallen. Daar zijn 420 zonnepanelen voor nodig. De stroom die hiermee wordt opgewekt, wordt geleverd aan het energienet.

Oplossingen laten zien

Volgens Martien Nillesen van ZLTO-afdeling Rijk van Nijmegen heeft dit meerdere voordelen. 'Naast de milieuwinst, kan de stichting op deze manier de energierekening fors naar beneden brengen. En wij boeren laten het grote publiek zien dat we oplossingen hebben voor maatschappelijke problemen zoals het klimaatvraagstuk.'

Stad en platteland kunnen niet zonder elkaar

Teddy Vrijmoet, directeur Vierdaagse Feesten

Een andere ambitie van de partners is om binnen vijf jaar klimaatneutraal te zijn. 'Alle autokilometers die deelnemers en bezoekers aan de Vierdaagse Feesten maken, willen we compenseren', zegt Nillesen.

'Het gaat om 6.000 ton C02 die we in de grond willen vastleggen. We hebben berekend dat we een halve ton CO2 per hectare grond per jaar kunnen vastleggen. In totaal hebben we zo'n 12.000 hectare nodig. Dat betekent dat een grote groep boeren bereid moet zijn om mee te doen. Een stevige ambitie, die we nog verder moeten uitwerken.'

Grondonderzoek voor vastleggen CO2

Met grondonderzoek willen de boeren aantonen dat ze de organische stof in de grond opbouwen. Dat kan bijvoorbeeld door grasland niet te scheuren, vanggewassen te zaaien en compost te gebruiken.

Nillesen benadrukt dat deze manier van boeren belangrijk is voor toekomstige generaties. 'Niet alleen wordt C02 vastgelegd in de bodem, ook gaat de bodemvruchtbaarheid omhoog en wordt de grond weerbaarder.'

Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagse Feesten, vindt het niet meer dan logisch dat de stichting voor dit initiatief optrekt met de boeren in de omgeving. 'Stad en platteland kunnen niet zonder elkaar. Voor zowel de voedselproductie als de energievoorziening zijn we op elkaar aangewezen.'

De twee ZLTO-afdelingen in Zuid-Gelderland en Noordoost-Brabant zijn al jarenlang actief tijdens de Vierdaagse.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer