Voldoende animo voor glasvezel Hollands Kroon

Met de behaalde dekkingsgraad van 60 procent kan de Coöperatie Breedband Hollands Kroon na de zomer beginnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente.

De laatste vier maanden is door een grote groep vrijwilligers veel energie gestoken in de huis-aan-huis benadering van inwoners in het landelijk gebied. Die actie geeft zijn vruchten afgeworpen. Dinsdag stelde Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zich, zoals afgesproken, garant voor de aanleg van snel internet. De provincie streeft ernaar deze voorziening voor het hele Noord-Hollandse buitengebied mogelijk te maken.

LTO Noord-bestuurder Henk Geerligs van de afdeling Hollands Kroon is blij dat het is gelukt. 'Dit is niet alleen goed voor de agrarisch ondernemers in de gemeente maar juist ook voor alle burgers.' Het zorgt ervoor dat het buitengebied aantrekkelijk en daardoor leefbaar blijft, stelt Geerligs, die een groot compliment geeft aan de vrijwilligers en de trekkers van het initiatief: Alexander op de Weegh en Corry de Lange. 'Zij hebben samen een enorme prestatie geleverd.'

Vrijwilligers

De directies van Coöperatie Breedband Hollands Kroon en de technische uitvoerder Kabeltex zijn ook verheugd over het behaalde resultaat. 'Inwoners stellen de persoonlijke benadering door de vrijwilligers op prijs, maken daarbij gebruik van de mogelijkheid om hun vragen te stellen en komen zo beter tot een goede afweging', aldus De Lange.

'Breedband zorgt ervoor dat het buitengebied aantrekkelijk en daardoor leefbaar blijft'

Henk Geerlig, bestuurder LTO Noord Hollands Kroon

Kabeltex is al gestart met het ontwerp van het netwerk, waarop alle adressen moeten worden ingetekend en de route van de kabels moet worden bepaald. Nog dit jaar wordt het hoofdnetwerk aangelegd, waarna begin 2019 de eerste abonnees van hun snelle internetverbinding gebruik kunnen maken. Doel is om eind 2020 alle abonnees te hebben aangesloten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer