Hoekstra+maant+Rabo+en+ABN+tot+spoed+met+derivatendossier
Nieuws
© Pixabay

Hoekstra maant Rabo en ABN tot spoed met derivatendossier

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verwacht van Rabobobank en ABN Amro dat ze uiterlijk eind van het jaar het herstelkader rentederivaten hebben afgerond. Hij zal dat beide banken zowel schriftelijk als mondeling laten weten.

Hoekstra schrijft dat aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor zijn actie is de nieuwste voortgangsrapportage van de Autoriteit Financiële Markten. Daaruit is op te maken dat nog niet zeker is dat Rabobank en ABN Amro hun eerdere toezegging voor afronding in 2018 waar gaan maken.

Volgens Hoekstra moeten de banken nu 'alles op alles zetten'. De uitvoering van het herstelkader bleek complexer dan alle betrokkenen hadden voorzien, maar de grootste problemen zijn opgelost. Met extra inzet en wellicht nog een versnelling van de procedure zou de einddatum van 31 december 2018 volgens Hoekstra haalbaar moeten zijn.

Aanbod mag sneller weg

De AFM heeft inmiddels goedkeuring gegeven voor zo'n versnellende maatregel. Banken mogen al een aanbodbrief naar de klant sturen voordat de externe accountant het dossier heeft goedgekeurd. De controle gebeurt achteraf, afgesproken is dat de klant hier geen nadeel van mag ondervinden.

De Rabobank gaf vorige week tegenover Nieuwe Oogst aan dat alles in het werk wordt gesteld om alle betrokken klanten nog dit jaar duidelijkheid te bieden. 'Daar doen we onze stinkende best voor', aldus Laurent van den Nouwland, programmadirecteur Herbeoordeling rentederivaten. Garanties kan hij echter niet geven.

Van den Nouwland bevestigde de versnelling in de afhandeling die ook de AFM rapporteert. De Rabobank is over de helft met het werk en zoekt naar mogelijkheden om het proces verder te versnellen. Dat moet er toe leiden dat meer dan de huidige duizend dossiers per maand worden afgerond. Nog 8.000 Rabo-klanten wachten op een aanbod.

Twee banken zijn klaar

De AFM meldt in haar voortgangsrapportage dat twee banken het herstelkader hebben afgerond, twee banken rekenen er op dat dat voor het eind van het jaar lukt en bij Rabobank en ABN Amro is het onzeker. Van de ruim 19.000 mkb-ers die onder het herstelkader vallen, hadden er 3.312 begin juli een definitief aanbod voor een compensatie ontvangen.

Inmiddels hebben 2.386 kwetsbare klanten in totaal 156 miljoen euro aan voorschotten ontvangen. In driekwart van de gevallen ging het om de volledige compensatie waar de ondernemers aanspraak op maken. Daarnaast hebben 13.645 andere klanten 562 miljoen euro aan voorschotten ontvangen. Dat is bijna de helft van de door de banken gereserveerde compensatiebedragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer