CZAV: opbrengst tarwe tot 15 procent lager

De tarweoogst is goed op gang gekomen. In het gehele werkgebied van CZAV is inmiddels circa 5 procent van de tarwe gedorst.

CZAV%3A+opbrengst+tarwe+tot+15+procent+lager
© Nieuwe Oogst

'De eerste berichten over de opbrengsten geven duidelijk aan dat deze ruim (tot 15 procent) onder het gemiddelde van de laatste jaren liggen', meldt de coöperatie.

Niet alle percelen zijn rijp en het huidige bewolkte weer versnelt het rijpingsproces niet. Van de rijpe percelen zijn de vochtgehaltes heel acceptabel en onder de 16 procent.

De nog aanwezige jeugdige korrels doen het vochtgehalte in de bewaring aanvankelijk nog wat oplopen, waardoor snel en intensief beluchten aan de orde is.

Kwaliteit goed

De kwaliteit van de tarwe is op basis van de hectolitergewichten goed te noemen, hoewel deze wel onder het meerjarig gemiddelde liggen met jammerlijke uitschieters naar beneden.

De DON waardes, een maat voor schadelijke mycotoxines, blijven nog net onder de maximaal toegelaten norm.

Aantastingen

Zoals het er nu uitziet hebben de aantastingen van fusarium en sneeuwschimmel wel geresulteerd in een grote opbrengstdaling, maar minder in de vorming van mycotoxines.

Daarnaast hebben het beperkte wortelstelsel en de hevige buien er aan bijgedragen dat de korrelvulling niet volledig is geweest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer