Inspectie+controleert+arbeidsomstandigheden+varkensbedrijf
Nieuws
© Twan Wiermans

Inspectie controleert arbeidsomstandigheden varkensbedrijf

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat de arbeidsomstandigheden in de varkenshouderij controleren. Ook varkenshouders zonder personeel moeten volgens Inspectie SZW maatregelen treffen om onveilige situaties in hun bedrijf op de werkvloer te voorkomen of verbeteren.

Inspectie SWZ zegt dat er in de varkenshouderij verschillende arbeidsrisico's voorkomen. De inspectie gaat controleren op onder meer het stalklimaat (stof), veiligheid van elektrische installaties, emissie van dieselmotoren en inrichting van het erf (waaronder silo's).

Nederland telt ruim 4.000 varkensbedrijven. Een groot deel van de bedrijven betreft zelfstandige ondernemers zonder personeel. Inspectie SWZ zegt dat het een misverstand is als deze ondernemers denken dat de Arbowet op hen niet van toepassing is. Ook zij moeten maatregelen treffen om onveilige situaties te voorkomen of verbeteren.

Magazine 'Veilig en gezond werken'

Inspectie SZW heeft voor varkenshouders een online magazine uitgebracht over veilig en gezond werken. Het magazine bevat interviews met stakeholders zoals Stigas, de Long Alliantie Nederland en vervoersbedrijf Nijhof-Wassink. Ook komt een varkenshouder aan het woord die te maken heeft gehad met een stalbrand.

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer