%27Hennephok%3F+Nee%21+Een+ruimte+om+te+klussen%27
Achtergrond
© Michiel Elands

'Hennephok? Nee! Een ruimte om te klussen'

De politie deed op dinsdag 19 juli een inval in een kassencomplex in Sint Anthonis. Sindsdien voelt de eigenaar zich gecriminaliseerd. 'In het dorp hoor ik dat mensen langs mijn kassen de 'drugsroute' gaan fietsen.'

Het was 18.20 uur, staat de twintigjarige Jens Crooijmans nog glashelder op het netvlies. Hij was net thuis aan het eten toen hij een appje van een vriend kreeg. Die stuurde een afbeelding van een tweet van de politie. De mededeling bij de politiefoto van zijn klusproject: 'Mogelijk een hennephok in aanbouw. Dit wordt verder onderzocht.' Jens: 'Ik dacht echt: dit is een grapje, maar de inval bleek dus echt.'

Hij is meteen richting de kassen gesneld, trof het ontwrichte slot als enige aanwijzing en meldde zich direct bij de politie. 'Ik was eerst bang dat ze mijn werk kort en klein hadden geslagen, omdat hennepkwekerijen meestal meteen worden ontmanteld', zegt Jens. 'Maar alles staat er nog en de afgelopen weken ben ik vooral bezig om uit te leggen hoe de vork in de steel zit.'

Test met isolatie

Jens loopt voorop de kas in, waar het in de avondzon nog ruim boven de 35 graden is. 'Wat ik met isolatie probeer, is een plek creëren die zomers wat koeler is en 's winters iets warmer is. Volgende week komen de balken en kan ik de ruimte afsluiten en mijn gereedschap met een gerust hart achterlaten.'

Ik dacht: dit is een grapje, maar de inval bleek dus echt

Jens Crooijmans, huurder kas

Jens is naar eigen zeggen een klusser, iemand die graag sleutelt aan voertuigen. 'Ik kreeg van mijn vader op mijn kop dat ik olie morste op de oprit. Omdat ik de eigenaar van deze kas goed kende, heb ik gevraagd of ik hier een eigen ruimte mag bouwen. En dat mag.'

Oldtimertractor

Jens is niet de enige die regelmatig in de kas te vinden is. De 21-jarige Robin trekt de koelruimte open en laat met gepaste trots zijn oldtimertractor zien. Hij neemt regelmatig deel aan toertochten. 'Deze rode verf is kwetsbaar', wijst hij aan.

'Als ik de tractor buiten de geïsoleerde ruimte in de kas zet, wordt het vaal roze. Door de hitte drogen de nieuwe banden sneller uit. Van de eigenaar mag de tractor hier staan en in ruil daarvoor heb ik laatst nog voor zijn palmbomen steigerhouten plantenbakken gemaakt.'

Zwarte Cross

Ook Bram (19) en Kevin (18) doen hun verhaal. Ze bouwen al een aantal jaren carnavalswagens en hebben hier een nieuw onderdak gevonden. Nu timmeren ze op de oprit voor de kas acht slaapplaatsen in een oude caravan, waarmee ze naar de Zwarte Cross vertrekken. Kevin: 'Onze vakantie!'

De jongens voelen zich met de nek aangekeken. 'Afgelopen week op de kermis moest ik voortdurend uitleggen dat wij geen hennep telen en dat in de rest van de kassen aspergeplanten staan', zegt Jens. Robin: 'Ik heb echt het gevoel dat ik met een schuin oog wordt aangekeken. Dat vind ik erg vervelend.'

Eigenaar niet verdacht

De eigenaar, die zelf op een steenworp afstand van de kas zijn bedrijf heeft, is erg verontwaardigd over de publicaties over de inval. Hij heeft inmiddels via de politie gehoord dat hij niet verdacht is en dat er ook 'geen strafbare activiteiten in de voormalige aardbeienkwekerij plaatsvinden'.

'Waarschijnlijk zijn er één of meerdere tips geweest via de gemeente van verdachte omstandigheden', zegt hij. 'Vermoedens waar deze vandaan komen heb ik wel, maar die informatie krijg ik niet boven tafel.'

Huurcontract

Hij laat het huurcontract zien dat hij met twee huurders van het overgrote deel van het kassencomplex is aangegaan. 'Ik doe van alles om te voorkomen dat er ongewenste activiteiten plaatsvinden. Ik heb camera's opgehangen, die ik via LTO-Ledenvoordeel heb aangeschaft. Ik inspecteer regelmatig wat er binnen gebeurt, maar het is blijkbaar niet voldoende om te voorkomen dat je in een kwaad daglicht komt. Heel frustrerend.'

'In de toekomst ga ik hier verder moderniseren. Aan de rand van de kas heb ik inmiddels een bestemming gekregen voor de verkoop van onder andere bloemen en planten. Ook is het nu toegestaan om nevenactiviteiten als aannemerswerk te verrichten of caravans te stallen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer