Burgemeester wil legale wietteelt op boerenbedrijf

Het legaal telen van wiet moet een agrarische activiteit worden. Dat vindt burgemeester Rein Munniksma van gemeente Midden-Groningen.

Burgemeester+wil+legale+wietteelt+op+boerenbedrijf
© Nieuwe Oogst

Hij komt hiermee nadat er vorige week opnieuw een illegale wietkwekerij is opgerold in zijn gemeente. Deze keer was dat in het voormalige hoofdkantoor van Avebe in Foxhol. 'Iedere week ontmantelen we een kleine of grote kwekerij. Dat heeft met de grotere vraag naar wiet te maken, maar ook door meer controles op illegale wietteelt in Zuid-Nederland.'

Deze keer ging om een superprofessionele kwekerij, stelt Munniksma die eerder landbouwgedeputeerde van Drenthe was. 'Je kunt het kassencomplex vergelijken met kassen in Sexbierum, Emmen en Sappemeer. Er werd heel gedoceerd CO2 gebruikt voor de wietplanten. De klimaatcontrole en de lichtaanvoer waren professioneel. Er werd illegaal stroom afgetapt, maar verder zie ik het verschil met een kas waar tomaten worden geteeld niet.'

De burgemeester vindt het niet uit te leggen dat de overheid koffieshops gedoogd wiet laat verkopen, terwijl de teelt en aanvoer illegaal zijn. 'Wees dan consequent. Waarom houd je een crimineel circuit in stand?'

Imago

Volgens de burgemeester zijn er zeker enkele boeren en telers die met de teelt aan de slag willen. Hij vreest niet voor het imago van de agrarische sector als boeren en tuinders overstappen op de teelt van legale wiet.

Rein Munniksma wil dat boeren en tuinders legaal wiet kunnen telen.
Rein Munniksma wil dat boeren en tuinders legaal wiet kunnen telen. © Tielman Photography

'Noord-Nederland heeft een innovatieve achtergrond op het gebied van landbouw. Er wordt al hennep geteeld voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor huizen. Als je je als boer verdiept in de teelt, dan mag je er trots op zijn. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld boeren die hop telen voor bierbrouwerijen. Daar zijn mensen ook aan gewend.'

Enkele gemeenten doen op dit moment een proef met het legaal telen van wiet. De overheid houdt hier toezicht op. Gemeente Midden-Groningen meldde zich te laat aan voor de pilot.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer