Eerste+Limburgse+wiet+tussen+de+mais+vernietigd
Nieuws
© LLTB

Eerste Limburgse wiet tussen de mais vernietigd

Op een maisperceel in Midden-Limburg is de eerste hennep van dit jaar in de provincie gevonden, meldt de LLTB. De acht wietplanten zijn vernietigd en hadden na oogst een straatwaarde van zo'n 10.000 euro.

Criminelen lijken volgens de LLTB dezelfde plantsystematiek toe te passen als vorig jaar: een enkel hennepplantje om de paar meter. Zo is de hennep vanuit de lucht minder goed zichtbaar.

'Criminaliteit in het buitengebied is een extreem groot probleem', meldt LLTB-voorzitter Léon Faassen. 'Boeren en tuinders willen niets te maken hebben met drugs en blijven zich inzetten om hun percelen en gebouwen drugsvrij te houden. Maar we kunnen dat niet alleen. Er moet snel extra geld en mankracht komen.'

Zeer effectief

De LLTB is heeft ook dit jaar haar anti-hennepbeleid opgestart, geeft Faassen aan. 'Ons anti-hennepbeleid was de afgelopen vijftien jaar zeer effectief in het terugdringen van de hennepteelt tussen mais.'

Het beleid was volgens Faasen zo goed dat de politiek de agrarische sector qua opsporing van hennep twee jaar geleden in de steek heeft gelaten. 'Er wordt niet meer gecontroleerd vanuit de lucht, terwijl er in 2015 nog steeds op ruim honderd locaties in Limburg hennep tussen de mais is gevonden. Onbegrijpelijk.'

Drones

Om te voorkomen dat alle inspanningen en geld van de afgelopen vijftien jaar voor niets zijn geweest, heeft de LLTB vorig jaar geprobeerd met drones hennep te signaleren. 'We hebben ook zelf met een LLTB-hennepdrone gevlogen en we hebben ervaren dronepiloten ingehuurd', geeft Faasen aan.

'Dit was helaas niet succesvol, omdat er heel veel no-flyzones zijn in Limburg. Ook zijn er te veel maispercelen om met een drone te controleren. We zijn zelfs naar de Tweede Kamer geweest om extra aandacht te vragen voor de problematiek.'

Onverantwoord

De LLTB vindt het onverantwoord dat de politiek geen geld meer beschikbaar stelt voor de opsporing van hennep vanuit de lucht. 'We horen en zien dagelijks de berichten dat er hennep, drugslabs en drugsafval zijn gevonden. Daarnaast hebben veel boeren en tuinders te maken met rondtrekkende criminele bendes die diesel, landbouwvoertuigen en gps-systemen stelen', verklaart Faasen.

'De politiek zegt het terugdringen van criminaliteit in het buitengebied heel belangrijk te vinden, maar bezuinigt met het grootste gemak een van de succesvolste opsporingsmiddelen weg om hennepteelt op te sporen. Ik begin me af te vragen of de politiek een veilig buitengebied wel oprecht een topprioriteit vindt.'

De LLTB probeert de komende week helder te krijgen of de hennepvluchten opnieuw worden geïntroduceerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer